ЕС ни помага с пари за подслоняване на украинските бежанци

Посланиците на страните членки одобриха незабавното отпускане на 3,5 млрд. евро

06.04.2022 | 22:05 Редактор: Здравко Черкезов
ЕС ни помага с пари за подслоняване на украинските бежанци

Посланиците на страните от ЕС одобриха незабавното отпускане на 3,5 млрд. евро за страните, които подслоняват украинските бежанци, сред които е и България, предаде БТА.

Посочената сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината, се отбелязва в съобщението на Съвета на ЕС. Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възстановяване след пандемията и ще послужат основно на страните, където пристигат или през които преминават най-много бежанци.

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на сто за всички държави от ЕС и от 11 на 45 на сто за страните, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един процент от броя на местното население в края на първия месец след началото на руските военни действия.

Държавите, които ще получат 45 на сто предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един процент от местното население към 23 март.

Въвежда се остойностяване от 40 евро на седмица за приет бежанец, за да бъде по-лесно и бързо използването на средствата. Ще бъдат покривани разходите за 13 седмици престой от датата на пристигане на украинците.

Очаква се Европейският парламент спешно да приеме днешното предложение и то да влезе в сила в средата на април.

По-рано тази седмица Съветът на ЕС съобщи, че ще бъдат отпуснати около 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за посрещане на нуждите на бежанците от Украйна. Предвижда се средствата да послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи. ЕС ще позволи гъвкавост на бюджетните разходи, за да бъдат пренасочени суми, предвидени първоначално за инфраструктурни проекти, сближаване, за помощ на най-уязвимите европейци, за възстановяване на икономиката от пандемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК