ЕП: Нуждаем се от по-голяма подкрепа за страните, които приемат бежанци от Украйна

"Никога няма да ви изоставим", заяви Роберта Мецола пред Върховната Рада в Киев

02.04.2022 | 16:38 Редактор: Теодора Патронова
ЕП: Нуждаем се от по-голяма подкрепа за страните, които приемат бежанци от Украйна

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посети Киев в петък, за да изрази подкрепата на Европейския съюз към украинския народ, да осъди необоснованото руско нападение и да изрази надеждата си за бързото разрешаване на конфликта. Председателят посети Киев по покана на председателя на украинския парламент Върховна Рада Руслан Стефанчук.

"Тук съм, за да ви кажа, че сме с вас, и в добри времена и в трудни времена. Никога няма да ви изоставим", заяви председателят Мецола в обръщението си към Върховната Рада.

По време на престоя си в Киев Мецола се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, с министър-председателя Денис Шмихал, с председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук, както и с представители на политическите групи. 

В събота, заедно с полския министър-председател Матеуш Моравецки, председателят на ЕП посети училище в град Отвоцк, в близост до Варшава, в което са настанени украински семейства, бягащи от войната, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

"Впечатлени сме от усилията, положени от Полша, нейните общности и граждани. Вие предоставихте на хората в нужда безопасно и сигурно пространство. Толкова е затрогващо да видя това — това е най-доброто от Европа", каза Роберта Мецола.

"Същевременно Полша носи най-голямата тежест на последиците от войната от държавите извън Украйна. Ето защо се нуждаем от по-голяма подкрепа за Полша и други държави, които приемат бежанци от войната в Украйна", призова тя.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК