Зеленски: Санкциите срещу Русия работят, ситуацията в Източна Украйна е тежка

Над 3 хиляди души са били евакуирани от Мариупол

02.04.2022 | 08:43 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Санкциите срещу Русия работят, ситуацията в Източна Украйна е тежка

Над 3 хиляди души са били евакуирани от обсадения от руската армия украински пристанищен град Мариупол, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Във видеообръщение, публикувано през нощта, Зеленски каза, че вчера хуманитарните коридори са проработили в три украински области - Донецка, Луганска и Запорожка. "Успяхме да спасим 6266 души, 3071 от които - от Мариупол", уточни той.

По-рано АФП предаде, че евакуирани жители на Мариупол са се присъединил към хуманитарен конвой в окупирания от Русия град Бердянск, откъдето са били транспортирани до Запорожие. Зеленски не уточни дали има предвид тези хора, отбелязва агенцията.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), който бе предвидено да участва в операцията, каза вчера, че неговият екип на път към Мариупол е бил принуден да се върне, тъй като планираното за деня евакуиране на хиляди хора от града не е възможно. МКЧК впоследствие съобщи, че днес ще направи нов опит да отведе цивилни от града, където според оценки около 100 хиляди местни жители остават блокирани при ужасяващи условия.

Ситуацията в Източна Украйна остава изключително трудна от военна гледна точка, предупреди Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Според него Русия се подготвя за нови удари в източния регион Донбас и по североизточния град Харков. Руските войски в Северна Украйна се изтеглят, бавно, но видимо, добави той, цитиран от БТА.

Зеленски отчете в интервю за американската телевизия Фокс нюз, че санкциите срещу Русия работят. Необходимо е обаче наказателните мерки да бъдат затегнати още повече, призова в същото време той.

Във видеообръщението си украинският президент каза още, че изтеглящите се руски войски оставят след себе си "пълна катастрофа", предаде Асошиейтед прес.

Зеленски предупреди населението в северни райони и околностите на столицата Киев да внимава за нови руски обстрел и оставени противопехотни мини.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Теди
преди 2 години
Путин е фен на Батий Хан разорителят,на полвин Азия и Европа,като млад е чел книгите на Василий Ян, Ченгиз и Батий хан,по същия начин татарите нахлуват в Европа от три посоки като горят избиват по пътя всичко,отвеждат в плен чужди граждани,то и лецето му е татарско монголоид Сигнализирай за неуместен коментар