Малка софийска пекарна радва украински бежанци с козунаци за Великден

"Ние им дължим този празник", сподели собственикът Дарин Стойков

18.04.2022 | 19:46 Редактор: Здравко Черкезов

Започва Страстната седмица или Седмицата на страданията, която напомня за последните дни от земния живот на Исус Христос. По този повод малка пекарна в София ще дарява козунаци за Великден на жени и деца, избягали от войната в Украйна. 

В малката си пекарна за този Великден Дарин Стойков е решил да дари малко от вкуса на празника на жени и деца, избягали от войната в Украйна. 

"Ние им дължим този празник, някой им го е отнел, прогонил ги е от домовете им, те са тук сами. Можем да го направим, ще го направим", каза Стойков. 

Споделя, че тайната на хубавия козунак освен качествени продукти е топлина и любов, както в кухнята, така и в сърцето. 

"Ние винаги сме искали да не я правим тази инициатива, тоест да няма нужда да помагаме на някого, за да се чувства добре на празника си. За съжаление, такава е ситуацията и животът в такива ситуации ни поставя, че винаги има хора, които имат нужда. Те са на хиляди километри от дома си, празнуват заедно с нас, Великден е същият като нашия, обредният хляб е същият, ние му казваме козунак, те му казват паска", посочи пекарят. 

Последните три години преди Великден Дарин дава и надежда с инициативата висящи козунаци. Клиентите плащат козунак, който да се подари на непознат човек в нужда. Идеята се заражда по време на пандемията и се радва на голям успех. Сега с помощта на партньори ще дарят козунаци на украинци, намерили убежище у нас, далеч от бомбите. 

"Светлина, топлина... знаем, че им е трудно, помагаме наоколо, на хора, които познаваме, но ако можем да им направим празника празник, ще го направим", категоричен бе Стойков.

Много българи, сред тях и живеещи в чужбина, изпращат средства за каузата. А за Дарин особено емоционален е и жестът на ученици, събрали пари, за да помогнат. Казва, че пандемията и войната са извадили на преден план най-хубавите и най-лошите черти на хората. Но българите са човечни и състрадателни. 

"В общи линии съм изградил преграда срещу лошото. Но за доброто съм гол. И винаги ме радва. Има много добро и мисля, че ще има все повече занапред", сподели още пекарят.

Дарин споделя, че Великден за него е тих, семеен, спокоен празник – такъв иска да бъде и за всички онези, които сега са далеч от дома и са разделени от най-близките си. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бедни и богати
преди 1 година
"Ние им дължим този празник, някой им го е отнел, прогонил ги е от домовете им, те са тук сами...." - Същото сигурно си мислят и за В.Божков в Дубай....Бедния... Сигнализирай за неуместен коментар