България няма да плаща за руски газ в рубли, ще се създаде координационен център за транзит

Страната ни е поискала и правна помощ за задействане на юридически екипи за нарушение на договора с "Газпром"

28.04.2022 | 17:54 Редактор: Теодора Патронова
България няма да плаща за руски газ в рубли, ще се създаде координационен център за транзит

Министрите на финансите и енергетиката Асен Василев и Александър Николов са в Брюксел, където имаха разговори в Европейската комисия. Търси се единен европейски отговор към Кремъл след спрените газови доставки.

България е поискала създаването в страната на регионален координационен център, който да транзитира газ към Европа. По време на разговорите и било потвърдено, че България няма да плаща руския газ в рубли. Министърът на енергетиката Александър Николов уточни, че Еврокомисията обмисля общи покупки на алтернативен газ и в Брюксел ще се обсъжда именно кога може да се случи това и с какви механизми. Ако договорките се реализират, повишаване цената на газа няма да има.

България е поискала и правна помощ, за да се задействат юридическите екипи на Общността за нарушение на двустранния договор между страната ни и "Газпром". Европейският съюз временно ще увеличи купуването на руски газ през държави, които са готови да плащат в рубли, за да се компенсира спирането на доставките за Полша и България.

Основният акцент във всички разговори беше едностранното прекратяване на доставките на природен газ за България от страна на „Газпром“ и последващите действия в защита на европейския интерес. "Прекратяването на доставките е грубо нарушение на действащ договор от страна руската компания. Съвместно с европейските институции ние обсъждаме възможността да потърсим правата си по предвидения в договора ред. Поискали сме правна помощ за арбитраж, така че да се задействат и правните екипи на ЕС", отбеляза Асен Василев.

"Исканията на "Газпром" са в пълно противоречие с нашия договор и фиксирания в него начин на плащане. Това, което те искат е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме контрол върху самото плащане и върху процеса на конвертиране в рубли", коментира министър Александър Николов.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Правителствена информационна служба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК