Василев: Русия води безпрецедентна икономическа агресия срещу България

По думите му няма проблем с физическите доставки на газ

27.04.2022 | 16:13 Редактор: Теодора Патронова

Незнайно защо дълги години диверсификацията на доставките на газ в България се свързваше с гръцка връзка. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на брифинг относно спирането на доставките от газ за България.

"Да, това е интерконектор, по който ние ще доставяме 3 млрд. куб. м. газ на година, плюс два млрд., ако го разширим. Но всъщност от южна посока - от Гърция и от Турция, ние можем да доставяме общо към момента, без гръцката връзка, около 20 млрд. куб. м. Потреблението на България е между 3 и 3,5 млрд. Тоест да се твърди, че ние нямаме трасета, по които да доставим газ, извън тези, по които доставяме руски газ, е смешно. Да се разчита на построяване на гръцката връзка, за да направим диверсификация на газовите доставки на страната, е извинение да не си направим диверсификацията. Това извинение се ползва 15 години", изтъкна Василев.

"В момента, въпреки че е спряно подаването на руски газ, няма намалено потребление към българските потребители. Имаме кораб, който разтоварва в терминала в Гърция и газът стига до нас без проблеми. Тоест проблем с физическите доставки на газ няма. Проблем със съществуващите трасета, даже без построен интерконектор, няма. В момента България няма проблем с доставките на газ. Газът, който доставяме идва на цена, която е по-висока в момента с 20%. Работим по общоевропейско решение, така че цената да стане по-ниска от тази, по която доставяхме с "Газпром", подчерта вицепремиерът.

Той изтъкна, че това, което ние виждаме, е една безпрецедентна икономическа агресия срещу България.

"България беше сложена в списъка на вражески държави. Руската посланичка си позволи изказвания, които са несъвместими със статута ѝ на посланик. Изказвания, които, ако български посланик беше направил в Русия, сигурно щеше да бъде отдавна изгонен. Въпреки че България директно не е изпращала оръжие към Украйна, всички тези неща се случват", поясни Василев.

"Политиката да стоим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт. Ние не търсим война, но когато тя дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. Това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. България не е и няма да бъде васал на никого", отбеляза вицепремиерът.

"Позицията на Радев е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно строи разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и е добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и че трябва да помогнем на Украйна да победи в тоз конфликт, каза Василев.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК