Радев: Кабинетът да обясни защо спряха само нашия газ и как българското оръжие подхранва конфликта

Резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки, попита президентът

27.04.2022 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев скастри правителството преди да отпътува на посещение в Мадрид. 

"Излизат редица разкрития къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт", заяви държавният глава.

Той категорично се обяви срещу изпращане на оръжия за Украйна и призова Корнелия Нинова да отговори на информацията, че България тайно изпраща оръжия.

Президентът посочи, че България трябва да бъде част от усилията за мир и за възможно най-бързо прекратяване на конфликта, защото удължаването му ще има пагубни последици в много измерения.

"Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всички измерения на този конфликт. Неслучайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България. Този конфликт влияе пряко на живота и благосъстоянието на българите", каза още Радев.

Президентът коментира спрените доставки на руски газ от страна на "Газпром".

"Правителството трябва да отговори защо само на България и Полша спират газа. Спира ли се на Австрия и Германия, те как плащат? Резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и от други страни?", изтъкна Румен Радев.

"Случващото се в България с доставката на газа ще бъде и истински тест за европейската солидарност дали и как Европейският съюз ще помогне на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната държава", подчерта той. 

Президентът смята, че ще се намерят алтернативни решения, но това изисква време и средства, което означава, че ще ни излезе на много по-високи цени и ще има рискове за доставките.

Според него посещението на българската делегация в Киев е ненужно.

"Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други. Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес", посочи Румен Радев в отговор на въпрос дали кабинетът или някои министри трябва да подадат оставки.

"Призовавам българските политици преди да спасяват света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи", заяви държавният глава в отговор на въпрос за дарителската кампания за Украйна, обявена от министър-председателя.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК