"Газпром" върна платените пари от "Булгаргаз", Петков категорично отказва плащане в рубли

Имаме ясен план откъде ще дойдат другите доставки на газ, заяви премиерът

27.04.2022 | 13:20 Редактор: Елеонора Танева

"Газпром" изпълни заканата си и спря доставките за България. 

"Физически има потвърждение за спиране на газоподаването към България. В същото време парите, изплатени от "Булгаргаз" по договора, са върнати обратно", заяви министърът на енергетиката Александър Николов. 

Той уточни, че страната ни може да извършва конвеционална доставка през Гърция и Турция. Прави се ревизия на всички договори за доставки на газ.

"България през всички години е била коректен партньор и платец. Прегледът на договорите е наложителен. Когато транзитът на природен газ и финансовото състояние за "Булгаргаз" и "Булгартансгаз" зависи от един и същи "партньор", е логично да се направи ревизия", коментира Николов. 

Каква цена на газа ще поиска "Булгаргаз" за месец май от КЕВР, това ще стане ясно в края на април, подчерта енергийният министър. 

Премиерът Кирил Петков отново уточни, че в България няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани. 

"Имаме ясен план откъде ще дойдат другите доставки на газ. Няма как да удовлетворим руското желание да се плаща в рубли през трети страни, които нито са страна по договора, нито гарантират доставките на газ", подчерта Кирил Петков. 

Утре Асен Василев и министър Николов заминават за Брюксел, където ще бъде обсъдена общата позиция на ЕС и отговора на спирането на газовите доставки.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
мерзанов
преди 1 година
Поредните продажници, които продават България, за да им пълнят личните сметки с долари, за което както обикновено, обикновените хора ще плащаме. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
мерзанов
преди 1 година
И тия имат наглостта да говорят, че няма да бъдем ничий васал? Още когато Русия обяви, че ще изисква плащане в рубли, нашите отговориха, че няма проблем за това. Сега като послушно кученце правим каквото ни наредждат от САЩ и ЕС - изведнъж си променихме мнението, и плащане в рубли се оказва, че е недопустимо? Ако не се вразумят, това със сигурност ще доведе до показване на цената на газа, преминавайки през съседни страни (и по всяка вероятност пак ще идва от Русия, само дето ще ни го препродават Сигнализирай за неуместен коментар