Николов: "Газпром" нарушава договора с България, имаме запаси поне за месец

Няма да преговаряме под натиск и с наведена глава, заяви енергийният министър

27.04.2022 | 09:30 Редактор: Елеонора Танева

"Газпром" не е спрял към момента доставките за България, а газовият ден започва в 9 часа сутринта. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Той беше категоричен, че България има достатъчно запаси за поне месец

"Имаме непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ, не следва да се очаква ограничителен режим. Хубавото е, че излизаме от отоплителен сезон, консумацията ще намалее. От 1 юли ще има и по-големи количества газ от договора с Азербайджан. Подсигурили сме алтернативни количества, през това време ще се преценяват алтернативните трасета и количества", подчерта министърът.

Той беше категоричен, че ако спре доставките за България, "Газпром" ще наруши договора. 

"Имаме последно плащане през април за доставки за настоящия месец. Недоставянето на съответните количества е неизпълнение по съществуващия договор за доставка на природен газ", категоричен беше Николов.

Енергийният министър коментира, че Русия използва газовите доставки като оръжие в конфликта с Украйна.

"Ясно е че, природният газ се използва като политическо и икономическо оръжие във водената война, а не като правно-търговски отношения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава и поддава на каквато и да е цена, на който и да е търговски контрагент и трета страна", заяви министър Николов. 

И уточни, че с настоящото поведение на "Газпром" страната ни не може да има предвидимост за доставките от Русия. Той добави, че България е лоялен партньор на всички съседни държави.

"България не е Русия. Когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави", заяви още Александър Николов и каза, че ние няма да създадем сътресения в съседни на нас държави.

Той подчерта, че страната ни избягва двуетапното плащане на руски газ заради липсата на гаранции.

"Бихме загубили контрол над парите при плащане в долари, руската банка би била отговорна за превалутирането. Няма яснота за обменния курс, който би бил използван. Страната ни би се изложила на риск да не получава доставки, за които е платила. Не е проблемът в отварянето на една или друга сметка, а контролът. Няма да поставим българската страна в риск", уточни министър Николов.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК