"Газпром" спира доставките за България от 27 април

Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, уточниха от Министерството на енергетиката

26.04.2022 | 22:16 Редактор: Елеонора Танева

В "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени - считано от 27 април 2022 г. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, пише в информация на Министерството на енергетиката.

След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
васил танев
преди 4 месеца
нима путин русия не предупредиха европа запада че плащанията за доставките за газ ще бъдат само и единственно в Рубли? и ако е така кой е виновен за създалата се ситоация у нас ? или нашата делегация след посещението си в украйна ще донесът и газа със себе си .навярно НЕ но да създадъд нов военен конфликт между нашата държава и русия това О ДА ТОВА НИЕ ВИНАГИ МОЖЕМ защото говорим за много толеми суми пари ... Сигнализирай за неуместен коментар