"Булгаргаз" е поискал повишение на цената на газа с почти 5,3% от 1 май

Положението на европейските газови пазари е толкова динамично, че цената може да бъде променена и в двете посоки

19.04.2022 | 21:50 Редактор: Теодора Патронова

"Булгаргаз" е поискал повишение на цената на газа с почти 5,3% до 150,11 лева за мегаватчас от 1 май. Това става ясно от заявлението на компанията, внесено на 8 април в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Искането е анализирано от работната група на регулатора и ще бъде обсъдено по време на открито заседание след Великденските празници.

Положението на европейските газови пазари обаче е толкова динамично, че цената може да бъде съществено променена и в двете посоки. Това вече се случи в последния ден на март, когато в КЕВР коментираха, че цената за следващия месец ще се повиши с не повече от 13%, но само за ден природният газ поскъпна толкова рязко, че цената на газа от 1 април се повиши с 25 на сто.

Газовата компания дава в своето заявление цените на газа с доставка през май на няколко европейски пазара, като търговията се движи в диапазона 105-108 евро за мегаватчас. Към тази цена трябва да бъдат добавени допълнителните разходи и за достъп и пренос, посочват още от "Булгаргаз".

Предложената от компанията цена за българския пазар е в размер на около 77 евро за мегаватчас, също без такси за достъп и пренос до потребителите, както и без акциз и ДДС.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК