Ще наруши ли "Газпром" вече подписаните договори и разиграва ли Путин Европа?

Руският природен газ продължава да тече към Стария континент

01.04.2022 | 19:07 Редактор: Искра Ангелова

Руският природен газ продължава да тече към Европа, въпреки ултиматума за плащане в рубли. Според експерти "Газпром" едва ли ще наруши вече подписаните договори за доставки, ако не получи плащанията в рубли. Какъв обаче е механизмът за подобно плащане и как европейските страни реагират на руския ултиматум?

След като президентът Владимир Путин заплаши, че руският газ за неприятелските страни, сред които е и България ще спре, ако не се плаща в рубли, редица европейски държави реагираха остро. Силно зависимата от синьо гориво Германия определи хода като политическо изнудване и заедно с Франция се подготвя за сценарий без руски газ.

"При всички положения компаниите искат, могат и ще плащат в евро", заяви Шолц.

"Ние сме убедени, че договорите са договори. Договорите са базирани на евро и именно така ще продължим да плащаме за внос на енергия. В момента около 60% от вноса на газ в Европа се плаща в евро, а останалата част в долари", написа в позицията си Франция.

Според енергийния експерт Васко Начев това няма да се промени, въпреки указа на Путин. Причината - в документа има механизъм, който позволява на западните държави да продължат да изплащат дължимото във валутите, записани в договорите им с "Газпром".

"На практика това не променя нищо, тъй като всеки, който иска да купи газ от "Газпром", трябва да внесе сума в "Газпромбанк". Тя служебно ще конвертира, ако внесете долари, в рубли, и ще ги предаде на "Газпромекстрот", компанията, която осъществява доставката на газ. Условието е всеки купувач да има две сметки – една в долари и една в рубли, но прехвърлянето го прави самата банка", подчерта Начев.

Заповедта на Путин влезе в сила от днес, но признаци за прекъсване на транзита на синьо гориво към Европа няма. Говорителят на Кремъл също коментира, че няма непосредствена заплаха за доставките. А по думите на външния министър на Русия Сергей Лавров - предложените условия на западните държави са "приемливи".

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК