България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Блъфира ли ни Путин с плащането на руски газ в рубли?

"Мораториумът внесе успокоение в крайния потребител", каза Васил Начев

01.04.2022 | 08:13 Редактор: Искра Ангелова

Мораториумът на цените на тока, парното и водата отпадна от днес.

"Мораториумът внесе успокоение в крайния потребител с информацията, че каквото и да се случи на пазара - до края на март няма го усети никой от нас. Индиректно ние видяхме какво се случи с цените на стоки, услуги, доста бързо вървяха в посока нагоре и за последните 3 месеца процентите са доста повишени. Цената на газа не беше под мораториум и няма как да бъде, защото това е вноска суровина, за която не важат условията в България", каза енергийният експерт Васил Начев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че всичко минава през международните борси и каквото е цената там - такава е и у нас.

"Няма причина електроенергията да бъде повишавана, тъй като излизаме от отоплителния сезон и разходът за електроенергия рязко ще падне. Същото важи и за природния газ. Но както знаем - и компенсации, и помощи никога не стигат. Въпреки всичко, бяха глътка въздух за бизнеса. Нашата икономика е много енергоемка, трябва да се върви в посока намаляване на ползването на електроенергия при производство на една или друга стока", допълни Начев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него обаче това не е никак лесно да се случи.

"Електроенергията ще остане скъпа за много дълъг период от време. Този месец виждахме нива на електроенергия като цена от 800 лв. за мегаватчас, това е непосилно, за който и да е бизнес", категоричен е енергийният експерт.

Попитан как ще ни се отрази плащането на руски газ в рубли, той отговори: "Това е поредният блъф. Така или иначе условията, които влизат в сила, на практика не променят нищо, защото всеки, който иска да закупи природен газ от "Газпром", трябва да внесе съответната сума в банката на "Газпром". Тя служебно ще конвертира в рубли и ще ги преведе на "Газпром експорт" - компанията, която осъществява доставката на газ."

Начев поясни, че условието е всеки купувач да има две сметки - една в долари и една в рубли.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК