След мораториума: Без поскъпване на тока, но същото не важи за парното

Един от министрите да дойде в моето жилище да живее с моята пенсия, призова Величка Киркова

31.03.2022 | 18:48 Редактор: Здравко Черкезов

Цената на тока няма да се покачи. В това увери премиерът Кирил Петков, часове преди края на мораториума наложен върху цените на тока, парното и водата. Тревожна е ситуацията обаче при топлофикационните дружества, предупреждават експерти.

С притеснение за бъдещите си сметки за ток, Величка Киркова посреща новината, че мораториумът, наложен от правителството, приключва. Жената живее с дъщеря си, а за сметките разчитат само на пенсия.  

"Един от министрите да дойде в моето жилище да живее с моята пенсия, да си плаща ток, вода, лекарства, абсолютно всичко, да дойде в моя апартамент, а аз ще отида в неговия", призова Величка.

Според премиера обаче сметките ѝ за ток няма да се увеличат след падането на мораториума. 

"Това, което сме изчислили - токът няма да се вдига, за газа - не можем да го удържим", заяви Петков. 

Президентът Румен Радев поясни, че мораториумът е имал една основна цел - правителството да набележи мерки за справяне с енергийната криза. Според него е време управляващите да покажат какви действия са предприели. 

Замразяването на сметките за тока и парното са дали резултат, смятат от управляващата коалиция. 

"Мисля, че мораториумът си изпълни целите и битовите потребители не получиха по-високи сметки", заяви новият председател на КЕВР Радослав Рибарски.

"Мораториумът отече, замина, а от новото ценообразвуване цената на битовите потребители няма да скочи. Ще запазим бита, но така не седи въпросът с топлофикациите", посочи депутатът от ДПС Рамадан Аталай. 

А омбудсманът Диана Ковачева настоява компенсациите за потребителите да останат. При изравнителните сметки за парното според обществения защитник не би трябвало да има проблеми за потребителите. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
1-n
преди 2 години
требва да се папка, плащай рая Сигнализирай за неуместен коментар