България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт прогнозира около 30% скок в цената на топлото от 1 юли

Кремен Георгиев: Европа се връща към въглищата

31.03.2022 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Природният газ ще поскъпне с 13,35% от 1 април. Това прогнозираха от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

"Цената на топлинната енергия от 1 април няма да се промени. Евентуално от 1 май, което се надявам да не стане, тъй като тази операция на практика е безсмислена. Преминахме през мораториума, той беше факт до днес. Изигра своята роля и е в миналото. Не беше леко за топлофикациите, би трябвало да бъдат щастливи абонатите на топлофикационните дружества", коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев

Той прогнозира 30% покачване на сметките за топлинна енергия от 1 юли. 50% увеличение е доста над психологическата граница. При намиране на баланс, който КЕВР прави доста успешно, може би реалността ще е около или под 30%, посочи гостът на "България сутрин".

Георгиев допусна, че има варианти да не сме толкова зависими от природния газ на Русия. А подобряването на курса на рублата било добре само за Русия. Докато са валидни договорите, не би трябвало да се плаща с различна валута от долари и евро, смята той.

Кремен Георгиев е на мнение, че трябва да оставим на заден план изваждането на въглищните централи от експлоатация.

"Европа се връща към въглищата, предвид несигурната обстановка с доставките на газ. Зелената сделка е хубаво нещо, но не и в този момент. Г-н Сандов гледа екологията. Екологията не е нещо, което е самостоятелно в пространството. Енергетиката е в гръбнака на икономиката на всяка страна. Не съм фен на въглищата, но към момента ситуацията е такава", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му все още няма криза с газа, а ценова такава. А алтернативи за газови съоръжения има много малко, почти никакви.

Защо само дълговете на "Топлофикация-София" са толкова големи - около 1 млрд.?

"Преди десетина години повечето топлофикации имаха дългове за природен газ. С целенасочени усилия тези дългове се стопиха. Решението е икономическо. Дълговете на "Топлофикация-София" не могат просто така да изчезнат", заяви Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 години
А шъ има ли 50% процента повишение на малките пенсии и заплати? Ако не, моем да си предлагам яйцата по 20лв.бройката и като колим теленце да искам по 300лв.за кило месо с кокал Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
една година Киро и мизерия Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Веднаж двамата харвардски възпитаници и некадърният и неподходящ за поста си министър на министерството на енергетиката МЕ ни насадиха доста неприятно с цената на газа за декември м.г. Оказа се, че шефът на Булгаргаз Павлов е правил, каквото му отърва и е изкарал голяма печалба за ръководството на дружеството, но в противовес на цените, които заплатихме.Мин.Николов е абсолютен аматьор в работата на това министерство, а премиерът го държи напук на неговото безхаберие.Двамата да се махат! Сигнализирай за неуместен коментар