С 13% поскъпва природният газ от 1 април, цените на топлото и водата ще скочат

Шефът на КЕВР: Трябва да направим анализ за всяка една топлофикация и ВиК-дружество

30.03.2022 | 12:08 Редактор: Тодор Петров

Цената на природния газ от 1 април най-вероятно ще повиши с малко над 13 процента, вместо с поисканите от "Булгаргаз" близо 58 на сто. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране, на който беше обсъден прогнозният доклад на държавното дружество.

Искането си за близо 60 процента поскъпване на синьото гориво дружеството направи на 11 март и е отразявало данните към 10 март, когато стойностите на газа са били много високи. Оттогава обаче цените се понижиха. Окончателното решение енергийният регулатор ще обяви на 1 април.

Ако цената на гази поскъпне с 13 процента, тя ще стане 128 лева за мегаватчас, а не 179 при поскъпване с близо 60 на сто

"Нови цени на топлоенергията може да има от май месец, а на ВиК услугите - от лятото", каза председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

"Ние трябва да направим анализ за всяка една топлофикация, за всяко едно ВиК-дружество. Колегите ще започнат да работят в момента, в който мораториумът приключи своето действие – 1 април. И ще имаме различни ценови решения и условия за различните ВиК и различните топлофикационни дружества", обясни Тодоров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК