Урсула: Путин ни изнудва със спирането на газа, солидарни сме с България

"Ние сме подготвени за този сценарий", заяви тя

27.04.2022 | 11:57 Редактор: Искра Ангелова
Урсула: Путин ни изнудва със спирането на газа, солидарни сме с България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Русия да прекъсне доставките на газ за две членки на Европейския съюз, Полша и България, е "пореден опит на Путин да ни изнудва с синьото гориво".

Според нея това е "още един инструмент за изнудване" и определи действието на "Газпром" като "неоправдано и неприемливо".

"Газпром" потвърди по-рано в сряда, че спира доставките на газ за България и Полша и че прекъсването на доставките ще продължи, докато страните не платят за вноса на руското синьо гориво в рубли.

В изявлението си Фон дер Лайен допълва, че Комисията е подготвена за такъв сценарий и работи, за да осигури алтернативни доставки при възможно най-добро съхранение в целия ЕС.

"Ние сме подготвени за този сценарий. Начертаваме нашия координиран отговор на ЕС. Европейците могат да ни вярват, че сме обединени и солидарни със засегнатите държави членки", заяви Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

"Ние също така ще продължим да работим с международни партньори за осигуряване на алтернативни газови потоци. И аз ще продължа да работя с европейските и световни лидери, за да гарантирам сигурността на енергийните доставки в Европа", допълни тя.

"Страните членки задействаха извънредни планове точно за такъв сценарий и ние работим с тях в координация и солидарно", подчертава Лайен.

Фон дер Лайен уточнява, че в момента се провежда среща на групата за координация по газа, на която се изготвя координиран отговор на ЕС.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК