Австрия прие да плаща руския газ в рубли, същото ще прави и Унгария

Полша и Чехия скочиха на решението на Русия, САЩ ще помагат с доставките

27.04.2022 | 13:39 Редактор: Тодор Петров

Първа европейска страна се съгласи да плаща за синьото гориво в рубли - силно зависимата от руския газ Австрия. 

Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви, че страната се е съгласила да плаща за вноса на руски газ в рубли и това е в съответствие с условията на западните санкции срещу Москва. По-рано този месец той заяви, че "не е възможно" Европейският съюз да наложи ембарго на руския газ.

Същото ще направи и Унгария - страната ще конвертира евро в рубли.

"Доставките на газ за Унгария остават сигурни. Плащането ще бъде извършено на 22 май", посочи външният министър на Унгария Петро Сиярто.

Европейската комисия ще гарантира алтернативни доставки на газ, заяви председателят ѝ Урсула фон дер Лайен. Тя определи случващото се като пореден опит на руския президент да изнудва ЕС, а хода на "Газпром" - като неоправдан и неприемлив. 

Въпреки спирането на доставките за България, руският газ ще продължи да преминава транзитно през страната в посока Унгария. А полският енергиен доставчик заяви, че прекъсването на доставките на газ е нарушение на договора и ще търси компенсация. Премиерът на страната увери, че газовите им хранилища са пълни на 76%.

Чешкият премиер определи спирането на газовите доставки като нарушение на договорите, сключени от Москва. Нов коментар и от страна на Русия - председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин заяви, че "Газпром" е взел правилното решение. В канала си в Telegram той обяви, че Русия трябва да направи същото с други недружелюбни страни. 

Великобритания видя допълнително изолиране на Русия на международната сцена. 

"Това ще има много пагубен ефект и върху Русия, защото тя става все по-политически и икономически изолирана", каза вицепремиерът Доминик Рааб.

Вашингтон заяви, че ще помага на европейските страни да компенсират недостига на руски газ. 

"Дори преди руското нападение над Украйна полагаме усилия да увеличим възможностите за доставки на природен газ за онези европейски страни, които са зависими от Русия в това отношение, защото очаквахме доставките да бъдат прекъснати или намалени. Например, помолихме някои азиатски държави, които могат, да осигурят доставки за Европа", коментира говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Точно преди месец американският президент Джо Байдън обеща да достави на Европа допълнително поне 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ, но това е едва 1/10 от количествата, доставяни ежегодно от Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК