България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коалицията е в криза, но никой не иска избори, Петков няма правилен ход с оръжието

Коментар на политолога Цветанка Андреева и социолога Кольо Колев

27.04.2022 | 10:02 Редактор: Елеонора Танева

Коалицията продължава да няма обща позиция за предоставянето на военна помощ за Украйна. Българска делегация, водена от Кирил Петков, е на посещение в Киев, но в нея няма представители на БСП.

"Официалният отговор след коалиционния съвет беше, че ще имаме позиция след като завърши посещението в Украйна. Сам по себе си този отговор е абсурден. Всички знаем какво се случва в Украйна. Това, че управленската коалиция не може да постигне баланс, е проблем на коалицията. Тази криза не е политическа и парламентарна, тя е коалиционна", коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин". 

Според нея не е изненада, че от БСП отказаха да се включат в делегацията за Киев.

"Идеята да заведеш БСП в Украйна е като да пратиш Бин Ладен на Божи гроб. Зеленски каза, че не приема хора, които не вярват в правотата на Украйна. Затова с БСП в състава на делегацията нямаше да ги допусне. Въпросът не е "за" или "против" оръжие за Украйна, а българският политически елит  дали ще даде на Русия да убива още граждани, за да победи. Ще осигури ли победа на Русия, която ни прави нейна следваща мишена", подчерта политологът пред Bulgaria ON AIR.

Социологът Кольо Колев посочи, че българското общество не желае България да бъде страна в конфликта. А БСП в момента има силна позиция.

"Няма да се примирят и да си ударят черния пирон в ковчега. Без съмнение ще се ползват с по-широка обществена подкрепа отколкото досега. "Продължаваме промяната" се мъчи да шикалкави - разбираемо е. От една страна политическият елит, представен в НС, казва "дайте да дадем оръжие",  от друга страна обществото като цяло казва "Не". И Кирил Петков се чуди какво да прави. Търси приемливо решение, за съжаление такова няма", заяви социологът.

Той уточни, че всяко оръжие, което страната ни предостави на Украйна, ще бъде платено от джоба на българина. 

"Ако дадеш въоръжение за 200 млн., това значи от всеки български пенсионер да вземеш по 100 лв. Съгласно ли е обществото да отдели пари за тази война, която не е наша война? България е член на НАТО и се ползва с тази защита. Идеята, че ще бъдем следващите, не е сериозна", добави Кольо Колев. 

Според него не е правилно в настоящата ситуация да има разделение на черно и бяло. 

"Имаме право да дадем морална оценка, войната е нещо чудовищно. Сега се прави опит всичко да бъде представено като черно или бяло - "гадният Путин" и "Украйна като бяло пухено зайче", което "големият лош вълк" иска да изяде. Това е несериозно", каза социологът.

С решението на "Булгаргаз" да спре доставките за България, Русия обяви страната ни за враг, убедена е Цветанка Андреева. 

"В една война има не просто противници, а врагове. Не остана човек, който да не е разбрал, че войната започна и България е в тази война. Ние ставаме следваща мишена. Преди дни Русия даде заявка, че гледа на Черно море като бъдеща зона, която да милитализира - това е директна заявка към Румъния и България", коментира политологът. 

И двамата гости са убедени, че никой от коалицията не иска да ходи на предсрочни избори.

"Запазването на властта може да обедини коалицията и безперспективността, ако хвърлят страната към нови избори", каза Кольо Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
к-н Кочо Стоянов
преди 1 година
Най-добре е ген. Радев да обяви военно положение и да направи военен преврат. Всички демократи и натовци в затвора и на стрелбищата за мишени. И да се свършва с тая простотия почнала от 1989 г- насам! Защо не изкара тогава танковете Младенов!? Щеше да ни спестиш толкова много пробелми в бъдеще! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
532
преди 1 година
Koльо Колев, говори като манекенка за войната! Срам ме е от този човек! Сигнализирай за неуместен коментар