Военна помощ за Украйна: Какви са нагласите сред управляващата коалиция?

БСП категорично не подкрепят изпращането на оръжия и боеприпаси на Киев

26.04.2022 | 18:55 Редактор: Ваня Кузманова

Лидерите на четирите управляващи формации търсят решение по спорния въпрос дали България да изпрати оръжие към Украйна ден преди за Киев да замине българска делегация. 

Три са предложенията на българския парламент за военна помощ за Украйна. Две от тях на "Демократична България" и ГЕРБ ясно разписват изпращането на оръжия за Украйна, но третото предложение на "Продължаваме промяната" включва само хуманитарна помощ. 

До момента е ясно, че в делегацията от "Продължаваме промяната" ще замине Калоян Икономов, от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. 

"Идеята е да отидем и да видим заедно с коалиционните партньори с какво още България може да бъде полезна на украинската държава", посочи депутатът от "Продължаваме промяната" Калоян Икономов. 

"Знаете каква е дезинформацията в момента. Фалшивите новини и пропагандата и от двете страни, така че по-добре да отидем на място и да се уверим, защото всичките спекулации тук, че просто отиваме да си правим селфита, това са абсолютни глупости", заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. 

След основната покана от президента Володимир Зеленски и призива от премиера Кирил Петков, партньорите отправиха покани и помежду си. 

"Когато излизаш на трибуната на Народното събрание и самият ти призоваваш всеки ден да се вземе крайно решение и да има ясна позиция. Аз чакам Христо Иванов до мен и до премиера Кирил Петков. Само по този начин ще демонстрира лидерските си качества, иначе всичко друго са празни приказки", допълни Станислав Балабанов. 

По информация на Bulgaria ON AIR "Демократична България" ще изпрати Атанас Славов. В делегацията обаче няма да се включат от БСП. Социалистите категорично не подкрепят изпращането на оръжия и боеприпаси на Киев. 

"Ръководството на БСП се обединява около позицията, че е налице достатъчно информация за ситуацията в Украйна и последиците от войната. БСП още веднъж заявява подкрепата си за изпращане на помощ на Украйна – хуманитарна, защитни средства, храни, медикаменти и медицински материали - за възстановяване на гражданската инфраструктура, но без военна помощ като боеприпаси и смъртоносни оръжия", пише в становището на БСП.  

До Киев няма да пътува и министърът на външните работи Теодора Генчовска. Окончателното решение дали ще изпратим оръжия за Украйна ще вземе Народното събрание след великденската ваканция на депутатите. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
naydenovyancho@abv.b
преди 1 година
Не искаме война, искаме незабавен мир в Украйна. Който иска да отива доброволец в Украйна, начело с премиера и началника на кабинета му Сигнализирай за неуместен коментар