Възможно ли е всеки четвърти патрон, изстрелян от украинската армия, да е български?

Страната ни е един от най- големите износители на боеприпаси

26.04.2022 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Възможно ли е всеки четвърти патрон, изстрелян от украинската армия, да е български? Докато Корнелия Нинова отказва България да изпрати оръжие в Украйна, страната ни е един от най- големите износители на боеприпаси.

В първите месеци на 2022 година боеприпасите, които са произведени в България и след това изтъргувани в чужбина, са на стойност над 316 млн., близо три пъти повече, отколкото за същия период миналата година.

Сделките за няколко месеца са над 30, а от декември до началото март стойността им е над половин милиард евро. Основно фирмите, които ги поръчват, са от Чехия, Полша, Германия и Естония. Изнесли сме боеприпаси за над 71 млн. евро и за Северна Америка.

Според експерти и опозицията е напълно възможно фирмите от Полша, които купуват оръжие от българските заводи, да го препродават на Украйна.

Руски медии показаха българските амуниции на бойното поле. Ако това се окаже истина, можем да заключим, че голяма част от боеприпасите, използвани от украинците, са български.

Договорите за продажба минават през междуведомствена комисия. А според нея България не е продавала или дарявала въоръжение на нито една от страните във войната през последните месеци.

"По документи по никакъв начин не може да се каже, че България продава директно оръжия на Украйна. В договорите има графа краен потребител, а вече тази фирма може да ги продаде, въпреки че производителят е напълно наясно къде отива това оръжие", заяви анализаторът Боян Чуков.

Според депутата от ГЕРБ Христо Гаджев боеприпасите, изпратени от България в Полша, например, отиват в Киев.

"Лично бих се съмнявал цяла Европа да тръгне да се превъоръжава с българско снаряжение или по-скоро с български боеприпаси. Тъй че има някаква логика тези продукти да стигат до Украйна и да подпомагат защитата ѝ. Това е правилно. Грешно е двуличието, с което правителството подхожда", коментира зам.-председателят на Комисията по отбрана Гаджев.

Двуличие в действията на кабинета по отношение на търговията с оръжия открива и бившият командир на 61-ва механизирана бригада Димитър Шивиков.

"Включително и БСП, няма какво да се заблуждаваме. За пред хората и пред обществото се отрича уж, но дефакто го има. С тези оръжия този конфликт ще продължи", категоричен е ген. Шивиков.

Бившият министър на външните работи Соломон Паси пък смята, че оръжие трябва да бъде изпратено.

"Ако една мутра бие едно 10-годишно дете и вие ще кажете: "Няма да давам пръчка нито на мутрата, нито на детето, за да не удължаваме побоя", лаконичен бе той.

А военната помощ за Украйна по думите му няма да е причината, заради която ще се превърнем в мишена за Путин.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК