Задънена улица - Коалиционният съвет без решение за военната помощ за Украйна

В Киев делегатите ни ще се срещнат с Володимир Зеленски

26.04.2022 | 20:18 Редактор: Елеонора Танева

Без конкретен резултат приключи заседанието на Коалиционния съвет на управляващите партии тази вечер. Решението по темата за военната помощ за Украйна остава за след връщането на българската делегация.

Тя заминава за Киев до часове. Делегацията ще бъде водена от премиера Кирил Петков. В нея са включени Станислав Балабанов от "Има такъв народ", Калоян Икономов от "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от "Демократична България". БСП са потвърдили, че няма да изпратят свой представител в Киев.

"Ще проведем среща със Зеленски и на база информацията, която получим, ще вземе решение на Коалиционен съвет. България трябва да има ясна позиция какво ще изпраща като помощ", уточни Станислав Балабанов от ИТН.

Така след 3-часова среща коалицията отново не постигна съгласие. А още преди съвета представителите на делегацията мотивираха визитата си във воюващата държава. 

"Идеята е да отидем да видим с какво държавата ни може да помогне на украинския народ", заяви Калоян Икономов.

"Спекулациите, че отиваме да си правим селфита, са абсолютна глупост", каза Балабанов.

След призива на премиера Кирил Петков да се посети украинската столица, партньорите остават на различни позиции.

От БСП няма да се включат в делегацията. Социалистите категорично не подкрепят и даването на оръжия и боеприпаси. 

"БСП още веднъж заявява подкрепата си за изпращане на помощ на Украйна – хуманитарна, защитни средства, храни, медикаменти и медицински материали, за възстановяване на гражданската инфраструктура и др., без военна помощ като боеприпаси и смъртоносни оръжия", гласи становището на левицата.

А малко след като стана ясно, че БСП няма да изпрати свой представител в Киев - пред централата на партията в столицата София се проведе флашмоб. Той беше организиран от граждани, които не подкрепят позицията на левицата за предоставянето на военна помощ на Украйна. Демонстрантите поставиха пред сградата играчки с червена боя и плакати. 

До Киев няма да пътува и министъра на външните работи Теодора Генчовска. Окончателното решение дали ще изпратим оръжия за Украйна депутатите ще вземат, когато се върнат от великденската си ваканция. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
солидарност
преди 1 година
Оставка! Отново са назначени политици, работещи за чужди интереси! Да заминават за фронта или за страните за които работят! На България не й трябват такива! Сигнализирай за неуместен коментар