Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Койчев, ГЕРБ-СДС: Митрофанова действа като агент провокатор на кремълския режим

Виждаме как партньорите в коалицията се гърчат заради военната помощ за Украйна, коментира той

26.04.2022 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

Коалиционният съвет не успя да стигне до единно решение дали България да изпрати военна помощ на Украйна. Засега помагаме с хуманитарна подкрепа и знакови решения, като кръщаване на алея в София "Героите на Украйна".

Точно това решение на Столичната община предизвика гнева на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Тя оприличи местната власт на "последователи на фашистките помагачи Бандера и Шухевич".

"Посланикът на Руската федерация действа като агент провокатор на кремълския режим. За пореден път изрича обиди към българското общество. Качествата на персоната и нейните изяви са изключително низки. Тази персона отврати голяма част от българите. Дори мои познати, които са с добри чувства към Русия, вече си промениха мнението. Това е абсурдно нелепо, освен че е вербална агресия. Да оприличиш нация, спасила своите евреи, към нацистки режими, е изключително обидно. България е суверенна европейска държава, Столичният общински съвет е суверенен орган на местно самоуправление. Ние имаме право да даваме наименования така както решим. Както имаме бул. "Цар Освободител", така ще имаме алея "Героите на Украйна", заяви председателят на ГЕРБ-СДС в СОС Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че подобни обидни постове не допринасят за добрите българо-руски отношения. 

"Войната ще свърши, няма смисъл от тези системни обиди към българското общество. Ние също можем да отвърнем по подобен начин. Така те не работят да съхранят малко от достойнството на Руската федерация в настоящата ситуация. Защото няма съмнение коя е страната агресор", подчерта Койчев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на ГЕРБ-СДС в СОС коментира и задънената улица в управляващата коалиция по темата с изпращането на военна помощ на Украйна. 

"БСП избраха тази неблагодарна роля да заемат тъмната страна на историята. Тази ситуация е много трудна, те са в коалиция, в която залогът е много голям. Виждаме как се гърчат, изпадат в комични ситуации. БСП са на прага да имат едноцифрен резултат на предстоящи избори", прогнозира Койчев. 

Според него целта на делегацията в Киев е да покаже съпричастност и като "смокиново листо да се опитат да сплотят на геополитическо ниво коалицията". 

"С тази подкрепа шансът да падне коалицията е голям. Плащат цената на безпринципната коалиция - в името на нещо, да бъдат против някого. Те сами едни други се изнудват. Сами се вкараха в патова ситуация", анализира гостът. 

А призивът на премиера българите да дарят заплатите си за закупуване на оръжие за Украйна определи като "аматьорско, дори цинично". 

"Няма изненада в това, от всички действия на премиера лъха импровизация. Това е проява на лош вкус, антихуманно и доста глупаво. По-страшното е, че това се превръща в стил на работа. Най-много съчувствам на хората, които се подлъгаха, че ще има някаква промяна. Това, което виждаме, е доста песимистично", коментира събеседникът.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК