СОС окончателно реши: Знамето на Украйна ще се вее от сградата на общината

"Против" гласуваха съветниците от БСП и част групата на "Патриоти за София"

21.04.2022 | 12:45 Редактор: Елеонора Танева

Знамето на Украйна ще бъде издигнато на фасадата на Столичната община редом до тези на България и на ЕС. Столичният общински съвет преодоля ветото на областния управител на София. Решението бе взето с 33 гласа "за", 14 - "против" и 1 "въздържал се".

"Против" гласуваха съветниците от БСП и част групата на "Патриоти за София".

СОС реши да именува места в столицата "Героите на Украйна" и "Борис Немцов". Предложението за преименуването беше на ГЕРБ-СДС и "Демократична България". 

Дебатът да бъде или не издигнато знамето на Украйна продължи повече от час. Областният управител Иван Кючуков, който върна първоначалното решение с мотива "незаконосъобразно", също присъства на гласуването.

"Ще помоля този път да се вслушате в гласа на правото и да не взимате едно незаконосъобразно решение, което не се одобрява еднозначно от софиянци. Не, дай Боже да се случат още такива събития по света. След всяко такова ли ще окачваме чужди флагове, ами нашата фасада ще се превърне в дъга", заяви Милка Христова от БСП.

"СОС е политически орган и като такъв взима политическо решение. Подкрепа към жертва на агресор може да е спорно само в глава на човек, който няма никакъв разум и морал към това, което се случва в Украйна", отговори Иво Божков от "Демократична България".

Решението беше взето, докато пред сградата на Столичната община се провеждаше протест срещу поставянето на украинското знаме на фасадата на сградата. На протеста освен граждани, имаше представители на БСП и "Възраждане".

"Българските улици не трябва да се преименуват. В България трябва да има само български знамена. Нека бъдем признателни на нашия освободител Русия", каза Веселин Костов от сдружение "Хан Кубрат".

"Това е част от нашата история и аз не искам нашата история да бъде зачеркната и да се пише наново", добави друг недоволен от предложението.

А председателят на групата на БСП в СОС Альоша Даков уточни, че решението на СОС ще бъде обжалвано пред съда.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК