Иванов: Вкарваме в НС военната помощ за Украйна, очакваме подкрепа от ГЕРБ и ДПС

Лидерът на ПГ на ДБ няма да бъде част от делегацията за Киев

25.04.2022 | 15:26 Редактор: Елеонора Танева
Иванов: Вкарваме в НС военната помощ за Украйна, очакваме подкрепа от ГЕРБ и ДПС

"Демократична България" ще изпрати свой представител с коалиционната делегация в Киев, но това няма е Христо Иванов. Това заяви самият той. 

"Позицията ни е еднозначна - да се помогне на Украйна с военна помощ. Тя не е позиция, която се формира в Киев, тя е нашата гледна точка как изглеждат националните ни интереси", коментира Иванов пред БНР.

Той уточни, че вече е отпаднала необходимостта от свикването на Коалиционен съвет във вторник, такъв ще бъде свикан след посещението на българската делегация в Киев.

"Ние ще се възползваме от възможността, която имаме - всяка първа сряда в месеца да вкарваме по една точка в дневния ред на парламента. Ще вкараме на 4 май проектите за решение в пленарната зала и ще настояваме да се гласува точката във вариант, в който става дума за военна помощ за Украйна. Трябва ясно да заявим, че даваме военна помощ за Украйна - и с дарения, и като продаваме абсолютно легитимно", допълни лидерът на ПГ на ДБ.    

По думите му заявките на ГЕРБ-СДС и ДПС дават повод за очакване тази версия на решението да получи достатъчна подкрепа.

"България трябва да подпомогне усилията на Украйна. Всички страни от НАТО, с изключение на Унгария, са дали военна помощ. В момента това е възможност не само да се отблъсне руската агресия, но и възможност България да направи скок в модернизацията на въоръжените си сили, от което има огромна нужда", коментира Иванов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК