ИТН и "Демократична България" подкрепят Петков за делегация в Киев, БСП не дава отговор

Според част от коалиционните партньори посещение на терен може да помогне за вземането на единно решение

23.04.2022 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Българска делегация да посети размирния Киев. Това предложение отправи премиера Кирил Петков на коалиционните си партньори в петък. Първи за участие в правителствената делегация се обявиха от "Има такъв народ" и "Демократична България".

"От името на нашата парламентарна група ще бъда единствен представител. В такава ситуация задължително България трябва да има категорична позиция, в противен случай оставаме неразбрани, а сме част и от ЕС, и от НАТО", заяви депутатът Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Ще подкрепим идеята на премиера, мисля, че е важно да отидем на посещение в Киев, кой ще отиде от "Демократична България" - предстои да разберем, аз бих желал да отида, но ако някой от съпредседателите заяви такова желание – разбира се, би било да е добре да е Христо Иванов", подчерта министърът на екологията Борислав Сандов.

Четвъртият коалиционен партньор - БСП, обаче е на полярно мнение по въпроса и отказва да подкрепи решението България да изпрати военна помощ на Киев. А позиция по отношение на пътуването до Киев, все още липсва.

"В тях е топката в момента да вземат решение, няма нищо лошо в това да изпратят свои представител, нямам представа кого ще изпратят те, но една такава позиция трябва да е надпартийна и да е обединяваща за цялата страна", допълни Балабанов.

"Много трудно би било за БСП да предприемат друга стъпка, но в крайна сметка, ако това са обективните предпоставки и обстоятелства, ние трябва да имаме предвид, че сме се събрали в тази коалиция на база на демократичните принципи, част от тях са нашата принадлежност към ЕС и НАТО", подчерта Сандов.

3 варианта на позиция за предаването на помощ на Украйна бяха предложени в пленарната зала преди Великден, но нито едно от тях не беше гласувано. 

Според част от коалиционните партньори посещение на терен може да помогне за вземането на единно решение.

"Мисля, че ще бъде от полза за всички нас да имаме представители, които на място да проверят каква е ситуацията, да се срещнат с управляващите тази държава, с господин Зеленски, с премиера, за да можем да имаме по-добра представа и да можем да предадем от първа ръка това, което се случва там, така бихме имали по-добър избор", категоричен е министърът на екологията.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
евросолидарност
преди 2 години
Всички тенекиени глави да заминават! С по една пушка на рамо... Сигнализирай за неуместен коментар