За ден - 500 убити украински военни, руснаците карат цивилни да копаят масови гробове

"ООН да стане гарант за евакуацията на цивилни от Украйна", заяви Антониу Гутериш

26.04.2022 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

ООН да стане гарант за евакуацията на цивилни от Украйна. Това заяви в Москва генералният секретар на организацията Антониу Гутериш, който първо се видя с руския външен министър, oочаква се и среща с президента Владимир Путин. Разговорите за мир идват на фона на нова заплаха от Москва и предупреждение за ядрени оръжия и Трета световна война.

Посещението на генералния секретар на ООН в Москва е едва втората среща на руския президент с високопоставен представител на Запада. Антониу Гутериш се видя първо с дипломат номер едно на Русия. Разговорите той определи като откровени, a а за себе си каза, че е пратеник на мира.

"Ние сме изключително заинтересовани да намерим начини, за да създадем условия за ефективен диалог, да създадем условия за прекратяване на огъня възможно най-скоро, да създадем условия за мирно решение. Предложих създаването на контактна група за хуманитарна помощ", заяви Гутериш.

Сергей Лавров пък заяви готовност за продължаване на мирните преговори, но Русия очаква отговор на своя проект на споразумение.

"Конвоите с оръжие на украинска територия са законна цел за руските въоръжени сили", подчерта министърът на външните работи на Украйна.

Разговорите идват след новото остро предупреждение от Москва. В интервю за руската държавна телевизия Лавров заяви, че доставките на западни оръжия за Украйна означават, че НАТО по същество е в конфликт с Русия. А светът не трябва да подценява значителния риск от ядрена война.

"Това е стендъп комедия. Това е имитация на преговори за прилагане на комплекс от мерки. Това е имитация на преговори за сключване на споразумения с Руската федерация, имитация на демокрация. Както във всяка ситуация, в която се използват въоръжени сили, всичко ще приключи с договор", допълни Лавров.

Какви ще са параметрите на договора, още не е ясно. Киев смята, че думите на Лавров показват слабостта на Москва.

"Русия губи последната надежда да изплаши света да не подкрепи Украйна. Така се говори за "реална" опасност от Втората световна война. Това само означава, че Москва усеща поражението в Украйна", написа министърът на външните работи в Украйна Дмитро Кулеба в Twitter.

Междувременно стана ясно и че турският президент Реджеп Ердоган отново е предложил среща между Зеленски и Путин в Истанбул в телефонен разговор с руския президент. В традиционното си нощно обръщение Володимир Зеленски заяви, че е невъзможно да се предвиди кога ще приключи войната, но че победата на Украйна е неизбежна.

"Благодарение на смелостта и мъдростта на нашите защитници, благодарение на куража на всички украински мъже и жени, нашата държава е истински символ на борбата за свобода", отсече Зеленски.

Засега Русия не успява да пробие защитата по дългия 480-километров фронт. Продължава обстрелът над втория по големина град - Харков. Русия твърди, че е поразила два оръжейни склада, а според Москва убитите украински войници само за нощ са около 500.

Руски ракети са прелетели ниско над най-голямата атомна централа в Европа - Запорожката. Украинската държавна компания за ядрена енергия заяви, че руската инвазия може да доведе до ядрена катастрофа.

Продължават и руските удари по стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, където се укриват над 1000 цивилни, включително много деца, които от вече почти два месеца не са виждали слънчева светлина. В сринатия град беше открит и трети масов гроб. Кметът на града обясни, че руснаците са принуждавали местните да копаят гробове с обещания за храна.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК