ЕС: Русия рискува да предизвика нова ядрена катастрофа в Европа, подобна на Чернобил

Москва завзе и Запорожската атомна електроцентрала

26.04.2022 | 18:02 Редактор: Искра Ангелова
ЕС: Русия рискува да предизвика нова ядрена катастрофа в Европа, подобна на Чернобил

Европейският съюз предупреди, че нахлуването на Русия в Украйна рискува да предизвика нова ядрена катастрофа в Европа, 36 години след аварията в Чернобилската електроцентрала.

Нахлуващите руски сили контролираха Чернобилската зона - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г. - повече от месец, преди да се оттеглят в края на март.

"Днес незаконната и неоправдана агресия на Русия в Украйна отново застрашава ядрената безопасност на нашия континент", се казва в изявление на Европейската комисия.

То допълва, че силите на Москва са "набелязали и окупирали украински ядрени обекти, като безразсъдно са повредили съоръженията".

"Незаконната окупация и прекъсването на нормалната работа, като например възпрепятстването на ротацията на персонала, подкопават безопасната и сигурна експлоатация на ядрените електроцентрали в Украйна и значително повишават риска от авария", се казва в съобщението, информира БГНЕС.

Руските войски завзеха и Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, след атака на обекта, която предизвика световна загриженост.

"По повод годишнината от аварията в Чернобил на 26 април 1986 г. ние отново изразяваме крайната си загриженост във връзка с рисковете за ядрената безопасност и сигурност, причинени от неотдавнашните действия на Русия на площадката в Чернобил", се казва в изявлението на ЕС. "Призоваваме Москва да върне контрола над окупираната Запорожка атомна електроцентрала на украинските власти и да се въздържа от всякакви по-нататъшни действия, насочени срещу ядрени инсталации."

Ръководителят на атомния надзорен орган на ООН нарече руската окупация на Чернобил "много, много опасна" по време на посещението си на обекта днес с екип от експерти, които извършват радиационни проверки и доставят основни комплекти.

Украйна твърди, че по време на окупацията на зоната на изключване, руските войници са изкопали окопи на силно радиоактивни места.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК