ООН: 8,3 млн. може да напуснат Украйна до края на годината

Организацията удвои обема на поисканата хуманитарна помощ за намиращите се в страната

26.04.2022 | 14:53 Редактор: Ваня Кузманова
ООН: 8,3 млн. може да напуснат Украйна до края на годината

Около 8,3 млн. души може да напуснат Украйна до края на годината, съобщи ООН, като удвои обема на поисканата хуманитарна помощ за намиращите се в страната, предаде Франс прес.

Конфликтът в Украйна вече доведе до над 5,2 млн. бежанци, по данни на световната организация.

Предвид влошаването на ситуацията, Върховният комисариат на ООН за бежанците, който прогнозираше 4 млн. бежанци в началото конфликта, поиска от световната общност 1,85 млрд. долара, за да финансира своята и тази на своите партньори дейност в помощ на лицата, бягащи от войната в тяхната страна.

Новата оценка за очаквания брой на бежанците е направена "в сътрудничество с властите и съседните страни, но е важно да помним, че ситуацията е много динамична", подчерта на пресконференция в Женева говорителката на ВКБООН Шабия Манту.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси обяви днес, че е удвоила и поисканите по спешност средства, необходими за оказване на хуманитарна помощ на 8,7 млн. души, намиращи се в Украйна. Сумата вече достига 2,25 млрд. долара, спрямо 1,1 млрд. долара, поискани в началото на войната. Те трябва да бъдат предоставени до август, предаде БТА. 

Според новата оценка на службата, броят на нуждаещите се от хуманитарна помощ в Украйна е достигнал 15,7 млн. души. Целта на поисканата сума е да помогне на 8,7 млн. в цялата страна, които са най-тежко засегнати от войната.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК