Украйна: Победата ни е неизбежна, Русия плаши света с ядрена война

Продължават обстрелите на Харков и "Азовстал" в Мариупол

26.04.2022 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Кремъл отново заговори за Трета световна война и ядрени оръжия. Руският дипломат номер едно Сергей Лавров заяви, че доставките на западни оръжия за Украйна означават, че НАТО по същество е във война с Русия.

Руският външен министър заяви, че светът не трябва да подценява значителния риск от ядрена война. Според Лавров Киев имитира преговори. 

"Това е стендъп комедия. Това е имитация на преговори за прилагане на комплекс от мерки. Това е имитация на преговори за сключване на споразумения с Руската федерация, имитация на демокрация. Както във всяка ситуация, в която се използват въоръжени сили, всичко ще приключи с договор", заяви той.

Киев смята, че тези думи показват слабостта на Москва. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посочи, че Русия губи последната надежда да изплаши света да не подкрепи Украйна. 

В традиционното си нощно обръщение Володимир Зеленски заяви, че е невъзможно да се предвиди кога ще приключи войната, но победата на Украйна е неизбежна

"Благодарение на смелостта и мъдростта на нашите защитници, благодарение на куража на всички украински мъже и жени, нашата държава е истински символ на борбата за свобода", подчерта президентът на Украйна.

Продължават атаките над железопътни съоръжения в Централна и Западна Украйна, вече са шест и по този начин Русия се опитва да блокира доставките на чуждестранно оръжие за страната. 

Германия пък ще разреши доставката на танкове за Украйна - чака се потвърждение на решението, което ще бъде повратна точка в предпазливата засега политика на Берлин относно военната подкрепа за Киев. По-рано и Полша съобщи, че е изпратила танкове на Украйна.

Засега Русия не успява да пробие защитата по дългия 480-километров фронт. Продължава обстрелът над втория по големина град – Харков. Русия твърди, че е поразила два оръжейни склада, а според Москва убитите украински войници само за нощ са около 500. 

Продължават и руските удари по стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, където се укриват над 1000 цивилни, включително много деца, които от вече почти два месеца не са виждали слънчева светлина. В сринатия град беше открит и трети масов гроб. Кметът на града обясни, че руснаците са принуждавали местните да копаят гробове с обещания за храна. 

В Мариупол няма достатъчно хуманитарна помощ, но руските сили получават и храна, и вода. Затова местното население, което е окупирано, се принуждава да им съдейства. 

Област Луганск пък остана без електричество след руските атаки. Районът остана без болници. Общо унищожените лечебни заведения в страната са 347. Серия от експлозии в Приднестровието покачи напрежението, след като преди седмица руски генерал заяви, че сепаратисткият район в Молдова е следващата цел на Русия. 

От вътрешното министерство на сепаратисткия регион обявиха, че обстрелът е от неизвестни нападатели с гранатомети. Русия отново твърди, че Украйна атакува села в Белгородска област. Местните власти съобщават, че са били ранени най-малко двама души. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бай Хараламби
преди 2 години
Тъпотията на хохлите е забележителна! Щели да победят, с какво бе абдали, *** вече ви е влязъл до кайсиите, а те победа сънуват. Ако не беше Путин а Сталин, до сега да е излязъл на Карпатите отдавна. Путин щади мирното население защото го брои за свое, след анексията на тая измислена несъществуваща държава! Сигнализирай за неуместен коментар