Последен опит за правителство - Радев връчва третия мандат на БСП

Левицата ще свика Националния си съвет, на който да реши с кого ще преговаря

16.01.2023 | 07:02 Редактор: Елеонора Танева
Последен опит за правителство - Радев връчва третия мандат на БСП

Три месеца и половина след предсрочните парламентарни избори и след два неуспешни опита за формиране на правителство на първите две формации - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - парламентарната рулетка се завърта за трети и последен път.

Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на "БСП за България". Това е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа при гласуването на проекта му за кабинет в парламента. Вторият мандат, връчен на "Продължаваме промяната", бе върнат неизпълнен на президента, след като от партията не успяха да съберат подкрепа в Народното събрание.

От БСП коментираха, че няма да бавят мандата и ще свикат Националния съвет на партията още тази седмица, за да бъде решено с кого и по какви политики да бъдат водени преговори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)