БСП е готова да създаде правителство, останалите партии са скептични

ГЕРБ-СДС остана разочарована от решението на президента Румен Радев

15.01.2023 | 18:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Утре президентът Румен Радев ще връчи третия, последен мандат на лидера на БСП, след като ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" не можаха да излъчат кабинет. Последният шанс за кабинет, преди да се стигне отново до предсрочни избори, е в ръцете на партията. 

След като президентът връчи папката на левицата, се очаква да започнат и конкретни разговори между партиите. 

"Третият мандат е кризисен, всички ние сме свидетели, че след изборите всички партии и обществото се насочи към третия мандат. Беше ясно, че с първия и втория правителство не може да бъде създадено. Сега, от няколко часа, отговорността е при нас, ние ще положим всички усилия България да има редовно правителство", категоричен е Георги Свиленски.

Най-голямата партия в парламента ГЕРБ-СДС остана разочарована от решението на президента Румен Радев. 

"Президентът защо реши да връчи за четвърти път на БСП мандат, аз не мога да гадая. Шансовете за правителство така намаляват сериозно. Знаете, че имаме решение от конгрес, че ГЕРБ няма да участва с БСП в управление и няма да подкрепя тяхно правителство", заяви Десислава Атанасова.

Преди да решат дали ще подкрепя БСП, бившите коалиционни партньори "Продължаваме промяната" ще отидат на разговори. Връщането на хартиената бюлетина, зад което застана БСП, може да попречи на партията на Петков и Василев да подкрепи мандата. 

"По-лесно щеше да е, ако беше в ДБ, защото с тях имаме доста обща визия за бъдещето на страната. Най-малко това си пролича и при втория мандат, защото това бяхме политическите сили, които подкрепихме декларацията", посочи Никола Минчев.

"Демократична България" също имат теми, по които няма да отстъпят като подкрепата на Украйна. Оттам видяха връзка между връчването на мандата на БСП, а не ДБ и акцията срещу криптобанката "Нексо" и свързването ѝ с партията. 

"Не сме оптимисти, че БСП може да реализира, след като няколко пъти досега не успя да състави правителство", отбеляза Ивайло Мирчев.

ДПС няма да бъде причина да не се състави правителство, казват от партията. Това не означава директна подкрепа от ДПС за БСП, а решение как да се гласува отново след разговори за приоритети. 

"Убеден съм, че мотивите и аргументите на президента са, че БСП ще е онази политическа формация, която ще предложи онези приоритети, които да са в защита на националните интереси и които са европейското развитие на България", каза Рамадан Аталай.

От "Български възход" пожелаха успех на БСП и заявиха, че ще направят всичко, което зависи от тях за съставянето на кабинет. 

"Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие, като позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения остава непроменена", съобщиха от партията.

"Възраждане" имат непроменена позиция, че са необходими нови предсрочни избори.

Досега от БСП не са успявали да съберат мнозинство в НС и съответно са връщали неизпълнени мандати. Вариантите сега са 2 - първият за изход от патовата политическа ситуация е да се съберат 121 депутати и БСП да успее да избере и да входира МС. Другият вариант е да не се съберат 121 депутати, което означава да се назначи ново служебно правителство, а НС да бъде разпуснато и да се проведат избори след около два месеца.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR