Петков в Брюксел: Ще внесем коригиран План за възстановяване, режим на тока няма да има

Приоритет на правителството е и спешното ускоряване на нивото на ваксинация

17.12.2021 | 15:49 Редактор: Елеонора Танева

България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви българският министър-председател Кирил Петков след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел. България ще внесе изменения във връзка с писмото от ЕК от миналата седмица. Новият документ ще отговори на изискванията и ще гарантира получаването на предвидените европейски средства. 

Планът за възстановяване и устойчивост би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП. Министър-председателят заяви, че дори преработването на документа да отнеме две или три седмици. Целта е работата по него да бъде свършена прецизно, за да се гарантира използването на средствата по най-добрия целеви начин.

Петков подчерта, че режим на тока няма да има. А мораториумът е временна мярка, която ще даде възможност на правителството да направи пълен анализ на системата. 

Друг акцент в разговорите на българския премиер с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше Ковид пандемията. Министър-председателят подчерта, че основната задача пред страната ни е спешното ускоряване на нивото на ваксинация. 

Премиерът е бил информиран, че новата вълна на заразата се очаква в рамките на един месец. Новото правителство ще започне мощна информационна кампания. Целта – да бъде създаден авторитет, на който хората да се доверяват. 

Снимка: МС

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК