Петков: Позицията на България за Украйна е в тон с тази на НАТО и ЕС

Столтенберг отправи призив страната ни да продължи да инвестира във военно оборудване

17.12.2021 | 12:28 Редактор: Теодора Патронова

Премиерът Кирил Петков е на първото си работно посещение в чужбина. Той пристигна в Брюксел заедно с вицепремиера Асен Василев и външния министър Теодора Генчовска.

В белгийската столица Петков се срещна първо с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата обсъдиха предизвикателствата пред сигурността в Черноморския регион и Югоизточна Европа. 

Генералният секретар на Алианса изтъкна факта, че това е първата международна среща на новия български премиер и видя в това потвърждение на силната връзка на страната ни с НАТО.

Премиерът Кирил Петков заяви, че позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните членки на НАТО и ЕС. Той каза това по време на брифинга с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел. 

"В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият", заяви Петков.

Това е първата визита на министър-председателя в чужбина, както и първата му среща след избирането му за премиер на България.

Столтенберг отправи призив страната ни да продължи да инвестира във военно оборудване.

"Също така приветствам скорошните ви инвестиции в нови бойни самолети, морски патрулни съдове и бронирани коли. Разчитам България да продължи да инвестира в отбраната си, тъй като сме изправени пред все по-непредвидим свят", каза още той.

Премиерът Кирил Петков заяви, че е възможно допълване между военната и гражданска инфраструктура. Той каза, че изграждането на втори мост над Дунав близо до Русе би била интересна инвестиция и чрез нея може да се постигне целта за 2 на сто инвестиции в отбраната.

Министър-председателят отправи покана към Столтенберг да посети България.

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Как се е ухилил патето :-) Сигнализирай за неуместен коментар