Окончателно: Депутатите замразиха цените на тока, парното и водата до 31 март 2022 г.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че не са те причината за грешката от вчера

16.12.2021 | 12:30 Редактор: Ваня Кузманова

Окончателно: парламентът наложи мораториум върху цените на тока, парното и водата до март догодина. Дотогава енергийният регулатор ще бъде блокиран и няма да може да променя цените. След вчерашното бързо решение за налагане на мораториум, днес текстовете бяха коригирани.

Преосмислили решението си, депутатите замразиха цената на тока и парното, не на стойността от 1 януари 2021 година, а на база сега действащите цени. Решението беше прието с 132 гласа "за".

"Ако оставим решението в редакцията, която беше приета вчера, ние рискуваме да създадем правен прецедент. Замразяват се спрямо актуалните нива днес", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Кулински. 

От ГЕРБ-СДС обявиха, че не са те причината за грешката вчера. 

"Виждам, че сте тръгнали след БСП, могат да ви докарат до фалит. Вчера бяхме обвинени, че ние сме го измислили мораториума. Лена Бориславова ви каза, че сте некомпетентни и днес предлагате нещо друго", категоричен беше Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Бившите управляващи поискаха в парламента да дойде и енергийният министър.

"Господин Биков, обръщам се към вас. Изненадан съм от това, че нямате търпение да покажете пълното си лицемерие. Вие можете още. Напомням ви, че правителството е на два дни", заяви Любомир Каримански от ИТН.  

Прецизирането на текстовете продължи. От ДПС и днес поискаха идеята за мораториум да бъде стопирана. В залата се чуха различни предложения и съвети към управляващите как да се овладее енергийната криза. По темата мълчание запазиха от "Демократична България". 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК