НС наложи мораториум върху поскъпването на тока и парното

Депутатите създадоха временна комисия за енергийната криза

15.12.2021 | 12:30 Редактор: Тодор Петров

Изненадващо и без дебат - депутатите наложиха мораториум върху поскъпването на тока и парното. Предложението за "замразяване" на цените направи парламентарната група на ГЕРБ-СДС. "За" мораториума гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха. Предстои обнародване на решението на на народните представители.

Народните представители създадоха и временна комисия за енергийната криза. Идеята дойде от парламентарната група на "Продължаваме промяната". Комисията има един месец да намери начин за справяне с високите цени на тока. Точката предизвика бурен дебат в пленарната зала. Опозицията определи точката от дневния ред като опит за намеса в решенията на КЕВР.

Припомняме, че енергийният регулатор предложи от Нова година скок в цените на двете услуги. Според КЕВР, токът трябва да поскъпне с 11% за клиентите на ЧЕЗ и EVN, а за тези на Energo-Pro – с малко над 12%. При парното и топлата вода най-голямо поскъпване бе предвидено за София - около 30 на сто.

Премиерът Кирил Петков на няколко пъти обеща, че няма да има скок в цените на тока и парното от 1 януари.

"Имаме воля да направим всичко в рамките на закона, но да не допуснем увеличението от 1 януари за битовите потребители", заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Браво най-после да има полза за обикновения човек стига разбира се да спазят обещанието си. Сигнализирай за неуместен коментар