КЕВР срещу обещанието на Петков: Ще ни спаси ли кабинетът от ново поскъпване на тока и парното?

Според енергийни експерти повишението на цените е неизбежно

14.12.2021 | 18:38 Редактор: Здравко Черкезов

Енергийният регулатор предложи от Нова година скок в цените на тока и парното. Според КЕВР, токът трябва да поскъпне с 11% за клиентите на ЧЕЗ и EVN, а за тези на Energo-Pro – с малко над 12%. 

При парното и топлата вода най-голямо е поскъпването за София – около 30%. Само с процент по-малко ще е скокът в Разград. С 25% повече ще плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново. Скокът на цените в Бургас е с 15%. 

Поскъпването идва на фона на обещанията на кабинета "Петков" да няма скок в цената на тока. От парламентарната трибуна премиерът беше категоричен: "Трябва да се избегне увеличение в цените на тока за битовите потребители от 1 януари. Трябва да понижим цените и за бизнеса".

От докладите, публикувани от КЕРВ, става ясно обаче, че токът за домакинствата ще поскъпне средно с 11,5%. При парното и топлата вода планираният скок средно за страната е с около 13%. Това разгневи част от потребителите.

Според енергийни експерти повишението на цените е неизбежно.

"Ние очаквахме 20% ръст на цената на електроенергията, те са я направили 11,3%. Бъдете сигурни, че това е свързано с много компромиси", коментира председателят на Български енергиен и минен форум проф. Иван Хиновски.

Премиерът Кирил Петков обаче е категоричен, че трябва да се вземат мерки. 

"В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението за покачването на цените на тока, водата и газа от КЕВР. До утре сме си дали 24 часа да направим анализ какво е тяхното предложение, защо точно в първия ден на правителството се случи и да вземем ясни мерки, за да избегнем това голямо увеличение на цените", каза той.

Експертите обаче са скептични, защото енергийният регулатор е независим орган и изпълнителната власт не би могла да влияе върху неговите решения.

"Не ми се иска да вярвам, че това е политически акт, тъй като самият председател на КЕВР е част от "Демократична България" и не би трябвало да саботира с такъв акт новото правителство", изтъкна проф. Хиновски.

Потребителите обаче все още имат надежда да няма ценови скок точно през зимата. Предложенията на регулатора за новите цени на тока и парното ще бъдат обсъдени в сряда. Ако бъдат приети, новите тарифи ще влязат в сила от 1 януари.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК