СЗО: Омикрон се разпространява много бързо, вече е в 77 държави

Броят на заразените се удвоява на всеки два-три дни

16.12.2021 | 20:00 Редактор: Жаклина Иванова
СЗО: Омикрон се разпространява много бързо, вече е в 77 държави

Вариантът Омикрон на коронавируса се разпространява много бързо и броят на заразените се удвоява на всеки два-три дни, предупреди Световната здравна организация. Заради по-заразния Омикрон редица страни затягат мерките за пътуване и достъпа до обществени места.

По данни на СЗО Омикрон е открит в 77 държави, но вероятно вече е и в много други, просто не е засечен с изследване. По-високата скорост на разпространение на Омикрон в сравнение с други варианти, ще доведе и до увеличаване на броя на хоспитализациите, прогнозира доктор Мария Керхов.

"Знаем, че Омикрон се разпространява бързо и вече надделява над Делта в някои държави. Следим как този вариант циркулира при различните населения. Населения, които са приключили с Делта вълната или вирусът се е разпространявал по-бавно", каза медикът,

Заради Омикрон Франция ограничава пътуванията от и до Великобритания за повечето граждани. Всички влизащи в страната от Острова подлежат на задължителна карантина. Изключение ще се прави само за шофьорите на камиони, за да не се нарушат доставките на стоки. Британските власти окачествиха решението на Париж като неефективно е непропорционално.

Испания ще постави трета доза ваксина срещу Ковид-19 на всички граждани над 40 години. Вчера Мадрид започна и кампания за ваксинация на децата на фона на резкия скок в броя на новите случаи, предизвикан от Омикрон варианта, припомни БНР.

Долната камара на руския парламент одобри на първо четене проектозакон, който предвижда да се изискват Ковид сертификати за достъп до определени обществени места.

От неделя влизането в Гърция ще става само с отрицателен PCR тест за Ковид-19, направен  не по-рано от 72 часа, независимо дали човекът е ваксиниран или не. Мярката ще е временна и ще се прилага само за периода на коледните празници, посочи официален гръцки представител, цитиран от "Политико".

Европейската агенция по лекарствата препоръча да се даде разрешително на две нови лекарства срещу Ковид-19, а европейските лидери призоваха за разгръщането на ваксинационната кампания, така че ваксините, в т.ч. и подсилващата доза да достигнат до всички. Лидерите изтъкват също необходимостта от общ подход за валидността на Ковид сертификата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК