Ковид-19 в Северозапада - 50% неваксинирани лекари, ампутират крайници заради тромбози

В болницата във Враца се прехвърлят само пациенти в тежко състояние, всички имат нужда от кислород

16.12.2021 | 15:07 Редактор: Елеонора Танева
Ковид-19 в Северозапада - 50% неваксинирани лекари, ампутират крайници заради тромбози

Врачанската МБАЛ "Христо Ботев" има най-много разкрити Ковид легла в областта - 69. В началото на декември 40 от тях са заети. 

"Всички болни, които имат някакви усложнения, са при нас. Ние нямаме леки случаи", казва директорът на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев. В болницата се прехвърлят пациенти в тежко състояние. Всички те имат нужда от кислород.

Плановият прием е преустановен, оперират се само спешните случаи, включително на пациенти с коронавирус. 

"Масово болните от Ковид-19 правят тромбози, включително на периферията - например, долни крайници. Когато такъв пациент попадне при нас, той по спешност трябва да бъде опериран с надеждата да възстановим кръвотока. За съжаление има случаи, при които това е невъзможно и следва ампутация", обясни директорът Керемедчиев пред DW.

Около 90% от приетите пациенти не са имунизирани и едва 49% от персонала в лечебното заведение са ваксинирани срещу Ковид-19. 

"Как може да си убеден, че детето ти трябва да бъде ваксинирано още в родилното срещу хепатит, след това идва шарка, идват други ваксини. Това е същото. Страничната реакция на една банална ваксина като противогрипната е същата като тази", казва директорът на местната РЗИ д-р Орлин Димитров. 

Въпреки дезинформацията, към началото на декември Враца има ваксинационно покритие над средното за страната - 28%. Това става с много убеждаване. Самият д-р Димитров е поставил 1553 дози само през ноември.

Директорът на РЗИ-Враца има послание към новата власт.

"Ако има нещо хубаво от това, че Ковид обхвана целия свят, в България то е, че се обърна внимание на общественото здраве. Нека новото правителство да постави основите на реформа в общественото здравеопазване", призовава д-р Димитров.

Снимка: DW

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК