Коя ваксина е по-подходяща за бустерна доза: На Moderna или на Pfizer?

Moderna е малко по-ефикасна, но увеличава рисковете от нежелани реакции

16.12.2021 | 10:44 Редактор: Тодор Петров
Коя ваксина е по-подходяща за бустерна доза: На Moderna или на Pfizer?

В момента, в който трябва да си сложим бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19, излиза въпросът коя ваксина да изберем. 

Френският здравен министър Оливие Веран обяви пред franceinfo, че няма разлика между бустерната доза на Moderna и Pfizer.

"Обръщам се към французите, които са получили например две дози Pfizer, и които се притесняват да получат Moderna, за да им кажа, че няма никакъв проблем. По същия начин няма повод за притеснение и за французите, които са получили две дози Moderna, и на които им е предложена бустерна доза с Pfizer", успокои Оливие Веран. 

Здравният министър все пак уточни, че единствената разлика е, ако сте под 30 години. "Предпочитаме да ви сложим Pfizer пред Moderna", посочи той, цитиран от L’Express.  

Moderna е малко по-ефикасна

Най-напред имаме повече антитела с Moderna, отколкото с Pfizer, уточни професор Жан-Луи Монтастрюк, шеф на фармакологията на Централната университетска болница в Тулуза. Според множество проучвания, това несъмнено обяснява защо Moderna е малко по-ефикасна от ваксината на Pfizer. Тази ефикасност може да се обясни и с различното устройство на наночастиците на липидите, обвиващи информационната РНК в двете ваксини. 

Дозата на Moderna обаче увеличава рисковете от нежелани реакции. Научната група "Епи-Фар" публикува в началото на ноември изследване на рисковете от миокардит и перикардит след ваксинация срещу Ковид-19 при мъже под 30 години. Оказа се, че тези хора са изложени на по-голям риск след като са получили ваксината на Moderna. 

"Рискът от миокардит след ваксинация е по-рядко срещан и не толкова тежък, колкото рискa от миокардит, причинен от вируса", уточни пред franceinfo Матю Молимард, шеф на фармакологията на Университетската болница в Бордо. 

Освен това бустерната доза на Moderna е само половин доза от 50 микрограма. Все пак Френската национална здравна власт препоръчва ваксината на Moderna да не се прилага при лица под 30 години.  

Комбинациите са препоръчителни

Европейските здравни власти препоръчват комбиниране на ваксините в рамките на бустерната доза. Според общо съобщение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), получаването на бустерна доза от ваксина, различна от тази, получена при първоначалната ваксинация, предизвиква по-добър имунен отговор

Изглежда, че комбинация между класическа ваксина (като тази на AstraZeneca или на Janssen) и РНК-ваксина дава най-добри резултати. Според ЕМА и ECDC тази комбинация може също така да бъде използвана и при първоначална ваксинация и при бустерна доза. 

Превод от френски: Мартина Шивачева 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 3
Без значение
преди 2 години
Има купени количества излишни бройки все тая е коя да да пробутват да се слага. Пари няма да се върнат поне излишните бройки да не ги изхвърлят до изчерпване на бройките. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Ради
преди 2 години
За следващата мутация ще има още една бустерна... Съобразете се и са нея! Сигнализирай за неуместен коментар