Рискът от миокардит след Ковид-19 е много по-голям, отколкото след ваксинация

Проучени са 39 млн. пациенти във Великобритания

16.12.2021 | 07:48 Редактор: Елеонора Танева
Рискът от миокардит след Ковид-19 е много по-голям, отколкото след ваксинация

Възпалението на сърцето е по-вероятно да се развие след заразяване с Ковид-19, отколкото след ваксинация. Това установи мащабно проучване, обхванало почти 39 милиона души в Англия.

Ваксините на Pfizer и Moderna са свързвани с редки случаи на възпаление на сърдечния мускул, известно като миокардит. Симптомите включват задух и болка в гърдите. Състоянието обикновено е леко и се лекува с почивка и ибупрофен. Всички предполагаеми случаи изискват преглед при специалист.

Известно е обаче, че инфекцията с Ковид-19 причинява сърдечни проблеми, така че Джулия Хиписли-Кокс от Оксфордския университет и нейните колеги проследяват близо 39 милиона души на възраст над 16 години в Англия, които са били регистрирани в английска база данни за ваксинации. 

Проучените случаи в Англия са на лица над 16-годишна възраст, които са били хоспитализации или починали - след инфектиране с коронавирус или след ваксинация.

В рамките на 28 дни след първоначалната доза от ваксината на AstraZeneca, екипът е регистрирал два допълнителни случая на миокардит на милион души. Допълнителен един случай на милион е имало след доза от ваксината Pfizer. Шест допълнителни случая на милион са последвали след първа доза на Moderna инжекция. Има и допълнителни десет случая на милион след втора доза Moderna, пише БГНЕС.

Допълнителни 40 случая на миокардит на милион души са регистрирани в рамките на 28 дни след положителен резултат от теста за Ковид-19. 

"Ако не искате да получите миокардит или перикардит, ваксинирайте се. Ако не се ваксинирате, въпрос на време е да се заразите с Ковид-19. А рисковете при боледуване надвишават тези след ваксинацията", пише в изявление Питър Инглиш, бивш председател на Медицинската комисия за обществено здраве на Британската медицинска асоциация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК