Кои вируси причиняват инфекция на сърдечния мускул?

В повечето случаи тялото се лекува само и пациентът може и никога да не разбере, че е имал здравословен проблем

19.10.2021 | 10:47 Редактор: Жаклина Иванова
Кои вируси причиняват инфекция на сърдечния мускул?

Какво представляват вирусните миокардити?

Миокардитите представляват възпалителни заболявания на миокарда (сърдечния мускул), които се дължат на инфекциозни и неинфекциозни причини. Вирусите причиняват миокардит като атакуват сърдечния мускул, причинявайки възпаление и нарушавайки електрическите пътища, които сигнализират сърцето да бие правилно.

В повечето случаи тялото се излекува само и пациентът може и никога да не разбере, че е имал здравословен проблем. В редки случаи обаче инфекцията и произтичащото от нея възпаление могат да увредят и отслабят сърцето. Това също може да предизвика сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм – състояния, при които сърцето бие твърде бързо (тахикардия) или твърде бавно (брадикардия).

Миокардитът може да протича при хора, които видимо са в добро здраве. Единственият признак на вирусно сърдечно заболяване са грипоподобните симптоми при някои хора. Въпреки че голямо разнообразие от вируси може да засегне сърцето, само няколко са по-често свързани с миокардит и други сърдечни проблеми.

Кои видове вируси причиняват миокардити?

Аденовируси

Аденовирусите са една от най-честите вирусни причини за миокардит при деца и възрастни. Обикновено те причиняват респираторни инфекции, но е възможно също да причинят и инфекции на пикочния мехур и червата. Аденовирусите се разпространяват по въздушно-капков път от болен човек, чрез контакт с аерозолни капчици от носа и гърлото на заразен човек.

SARS-CoV-2

Докладвани са редица случаи на миокардит, свързани с коронавирус (SARS-CoV-2 ). Смята се, че патофизиологията на свързания с Ковид-19 миокардит е комбинация от директно вирусно увреждане и сърдечно увреждане, дължащо се на имунния отговор на гостоприемника.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК