Ковид-19 кара сивото вещество в мозъка да атрофира

Списъкът с потенциалните усложнения е дълъг

18.10.2021 | 08:50 Редактор: Жаклина Иванова
Ковид-19 кара сивото вещество в мозъка да атрофира

Британски учени са наблюдавали атрофия на сивото вещество в мозъка при пациенти с Ковид-19. Някои от пациентите са били хоспитализирани със сериозни симптоми, а други са били с леки клинични изяви.

Белодробни, сърдечни, бъбречни и психиатрични нарушения. Списъкът с потенциалните усложнения от Ковид-19 е дълъг и има значителен риск и за мозъка.

Атрофия на сивото вещество

Във Великобритания, учени са изследвали и сравнили резултатите от ядрено-магнитен резонанс на близо 45 000 души, регистрирани в британската база за медицински данни BioBank.

Данните са били сравнени с резултати от направен ядрено-магнитен резонанс на пациенти, с доказана инфекция от SARS-Cov-2, съблюдавайки възрастта, пола, датата на извършения тест за Ковид-19 рисковите фактори и социално-икономическия профил на пациентите.

Резултатът: установена е атрофия на сивото вещество, която обикновено се появява като естествено явление при процесите на стареене. Наблюденията са направени при пациенти с леки и тежки клинични изяви.

Съществена разлика между резултатите от ядрено-магнитния резонанс при здравите пациенти и пациентите с диагностицирана инфекция от Ковид-19 е плътността на сивото вещество в челните и слепоочните дялове, която е значително по-малка при пациентите с положителен тест за Ковид-19.

Обикновено се наблюдава естествено намаляване на количеството и плътността на сивото вещество сред населението с напредване на възрастта, но при пациентите с Ковид-19 тези промени са значителни.

Изследователите са проследили промените в познавателните способности при пациенти с прекаран Ковид-19 и са установили, че се наблюдава забавяне в обработването на информацията при последните, в сравнение със здрави хора.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК