Проучване: В някои случаи Ковид-19 се разпространява неконтролируемо из мозъка

От началото на пандемията пациенти по цял свят съобщават за неврологични и психиатрични разстройства

24.06.2021 | 21:08 Редактор: Искра Ангелова
Проучване: В някои случаи Ковид-19 се разпространява неконтролируемо из мозъка

Заразяването с коронавирус може да доведе до частични увреждания след навлизане в мозъка през носа. Той задейства така наречените цитокини - малки протеини, които действат като пратеници в имунната система, се казва в изследване, публикувано в американското списание за микробиология mSphere.

Те могат да играят роля при локални инфекции, вследствие на което да се стигне до неврологични и психологически оплаквания сред бивши пациенти, се казва в изследване на Университетския медицински център Еразъм в Ротердам.

Установихме, че инфекцията от SARS-CoV-2 рядко води до сериозен енцефалит, при който вирусът се разпространява неконтролируемо из мозъка, каза д-р Деби ван Риел, вирусолог от университета "Еразъм".

"Но фактът, че SARS-CoV-2 може да влезе в мозъка чрез обонятелния нерв и локално да зарази клетките, което от своя страна води до възпалителна реакция, със сигурност може да допринесе за появата на неврологични разстройства", каза тя, цитирана от БГНЕС.

От началото на пандемията от коронавирус пациентите по цял свят съобщават за неврологични и психиатрични разстройства като проблеми с паметта, главоболие, редки психози и в някои случаи енцефалит.

Всеки трети от боледувалите от Ковид-19 са били диагностицирани с такива нарушения в рамките на шест месеца след заразяването, съобщава мащабно проучване, публикувано през април в специализираното списание Lancet Psychiatry. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК