Учени разкриха пътя, по който коронавирусът стига до човешкия мозък

Вирусът успява да атакува клетките, наречени перицити

23.07.2021 | 08:52 Редактор: Юлия Христова
Учени разкриха пътя, по който коронавирусът стига до човешкия мозък

Американски учени откриха потенциалния път, по който новият коронавирус стига до човешкия мозък, предаде Ройтерс.

Изследователите експериментират с изкуствено отгледани клетки, наподобяващи мозъчните. Те установяват, че невроните изглеждат "непроницаеми" за новия коронавирус. Вирусът обаче успява да атакува клетките, наречени перицити - те образуват най-външния слой на малките кръвоносни съдове.

Когато учените добавят перицити към изкуствените мозъчни клетки, установяват "невероятно силна инфекция", обяснява д-р Джоузеф Глийсън от Калифорнийския университет в Сан Диего. Засегнати са не само перицитите, но и невроните.

Така учените стигат до заключението, че "перицитите могат да служат като вход за вируса SARS-CoV-2". В резултат може да се стигне до възпаление на кръвоносните съдове, което пък създава риск от инсулт.

Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего се надяват това да помогне при изучаването на пораженията, които Ковид-19 нанася върху мозъка и нервната система. Много от пациентите с новия коронавирус имат подобни оплаквания. Изследването на учените е публикувано в изданието "Нейчър медисин", пише "Монитор".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 6 месеца
Чрез ваксините и телевизорите. Сигнализирай за неуместен коментар