Ковид-19 се отразява на мозъка и психиката

Около 70% от хората развиват тревожност, а при около 30 на сто са регистрирани прояви на паник атаки

18.03.2021 | 22:00 Редактор: Калина Донкова

В мозъка често има до 1000 пъти повече коронавирусни частици отколкото в белия дроб, показва изследване на Университета в Джорджия. Това коментира проф. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в предаването „Директно“.

Около 70% от хората развиват тревожност по време на пандемията, а при около 30 на сто са регистрирани прояви на паник атаки, каза още специалистът.

„Още от началото на пандемията досега, нямаме пациенти, които да са върнати за това, че са болни от Ковид, но имат неврологично или неврохирургично заболяване. Пациентите, които пристигат при нас се тестват за Ковид и тези, които са в състояние, което позволява да бъдат лекувани, се лекуват в домашна обстановка или в Ковид отделение. След това постъпват, за да се оперира или да се третира основното заболяване“, обясни проф. Костов.

В клиниката, която проф. Костов ръководи, от началото на пандемията има 12 или 13 случая на пациенти с едновременно изявена коронавирусна инфекция и съпътстващи заболявания, които не търпят отлагане.

Повече за отражението на коронавируса върху мозъка – вижте във видеото.