Pfizer: Рекомбинацията на Омикрон и Делта може да създаде още по-опасен вирус

Хората с отслабена имунна система може да се заразят и с двата едновременно

15.12.2021 | 11:20 Редактор: Теодора Патронова
Pfizer: Рекомбинацията на Омикрон и Делта може да създаде още по-опасен вирус

Новите варианти на коронавируса - Делта и Омикрон, могат едновременно да влязат в клетките на човешкото тяло, което потенциално може да доведе до появата на нов, още по-опасен тип вирус.

Това предупреди главният медицински директор на американската фармацевтична компания Pfizer Пол Бъртън, изказвайки се в комисията по наука и технологии към Камарата на общините на британския парламент, съобщава вестник Daily Mail.

"Научните изследвания в Южна Африка показват, че хората, особено тези с отслабена имунна система, може да се заразят с два варианта наведнъж. Това е възможно сега, като се има предвид броя на инфекциите, които виждаме", каза експертът.

И двата щама могат да заразят една и съща клетка и по този начин да мутират, но вероятността от подобно развитие на събитията се оценява като изключително ниска. Отбелязва се, че по време на пандемията от коронавирус са идентифицирани три случая на т. нар. рекомбинация на щамове, които в крайна сметка не са допринесли за появата на нова мутация и не са предизвикали ново огнище на инфекция, съобщи "Фокус".

За подобен случай бе съобщено по-рано тази година в Обединеното кралство. През януари беше открит вариант на вируса, резултат от сливането на Алфа варианта с B.1.177, идентифициран за първи път в Испания. Регистрирани са общо 44 случая на заразяване, но по-късно този вариант се "разтваря сам".

Вестникът припомни и друга рекомбинация, регистрирана в американския щат Калифорния през февруари, след като Алфа се сля с вида B.1.429, открит на западния бряг на САЩ. В крайна сметка обаче експертите регистрираха много малък брой случаи на инфекция с този щам.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Кой го казва
преди 11 месеца
А може и да не се заразят. Но, ако питате Пфайзер по добре да се заразят. Колкото повече толкова повече ! Сигнализирай за неуместен коментар