Водят ли ваксинациите до ръст на сърдечно-съдовите заболявания?

Експертите са единодушни - такава връзка няма

16.12.2021 | 12:58 Редактор: Жаклина Иванова
Водят ли ваксинациите до ръст на сърдечно-съдовите заболявания?

Имунизациите срещу Ковид-19 водели до ръст на сърдечно-съдовите заболявания, твърдят антиваксъри в социалните мрежи. Експертите обаче са единодушни: такава връзка няма.

Данните на Института "Роберт Кох" сочат, че от май насам в отделенията за спешна помощ в болниците в Германия се наблюдава ръст на сърдечно-съдовите и на неврологичните заболявания. Интерпретациите на този факт не закъсняха - като например от страна на депутата от "Алтернатива за Германия" Мартин Зихерт, който го свърза с началото на масовите имунизации от пролетта на тази година.

Сходни мнения бяха изразени в социалните мрежи и от други групи привърженици на конспиративните теории и от антиваксъри.

Най-напред е важно да се има предвид, че системата за регистрация на случаите още е в процес на изграждане и само от осем до десет от общо над хиляда спешни отделения в Германия предоставят редовно данни на Института "Роберт Кох".

Оттам следва, че и една промяна в една-две клиники при определени обстоятелства може да доведе до непропорционална промяна в цялостната статистика, която да не отговаря на реалността в национален мащаб, пише DW.

Нищо не свидетелства за това, че увеличените случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания в спешните отделения имат връзка с имунизациите. Кардиологът Щефан Балдус от Университетската клиника в Кьолн посочва, че съгласно проучвания в Израел 69% от случаите на мио- и перикардит, свързани с втората имунизация, са били установени изключително при млади мъже.

"Младите бяха имунизирани по-късно", казва Балдус.

А в Германия в края на април 2021 година повечето хора изобщо не са имали втора доза - тя е била поставена само на 6,5 милиона души. Ако този малък брой хора е причина за ръста на кардиологичните заболявания, то оттам нататък цифрите просто би трябвало да експлодират. Което обаче не се случва.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 1 година