Евролидерите не се разбраха за цените на тока, но са единодушни срещу Русия

ЕС поръча над 180 млн. дози от ваксината на Pfizer, адаптирана за варианта Омикрон

17.12.2021 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Срещата на върха на евролидерите не постигна успех по темата за растящите цени на енергията. Чехия и Полша са изразили несъгласие. Според Прага и Варшава, поскъпването на разрешителните за търговия с емисии са довели до покачването на цените на тока в целия Европейски съюз. 

Тези твърдения обаче били отхвърлени от доста лидери на срещата на върха. Самият председател на Европейския съвет - Шарл Мишел, също призна, че е имало противоречия между ръководителите. 

България е сред държавите, които подкрепят идеята на Франция ядрената енергия да бъде обявена за "зелена", с всички произтичащи от това последици, включително в сферата на инвестициите. 

За разлика от тази тема, европейските лидери бяха единодушни в позицията си към Русия, в случай, че тя отново нападне Украйна. Те предупредиха, че Европейският съюз ще наложи нови и по-тежки санкции. Според дипломати става дума за мерки срещу руски олигарси, забрана за транзакции между ЕС и руски частни банки.

"Повтаряме призива си към Русия да деескалира напрежението и да се въздържа от агресия. Бихме желали да сме в ситуация, в която отношенията с Русия са добри, но това до голяма степен зависи от избора, който направи Москва. Ако Русия предприеме действия срещу Украйна, ЕС ще трябва да наложи санкции, които ще имат огромна цена", заяви председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз направи поръчка за над 180 млн. дози от ваксината на Pfizer, адаптирана за варианта Омикрон. Лидерите на ЕС вече могат да искат от производителите на ваксини, с които са сключили договори, да разработят адаптирана ваксина в рамките на 100 дни.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК