Радев постави задачи на депутатите, каза за избори 2 в 1 и дали ще подкрепи проект на Кирил Петков

Това НС упорито отказва да вземе отношение по Плана за възстановяване, заяви президентът

03.09.2021 | 11:02 Редактор: Здравко Черкезов

Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. На плещите на парламента лежи отговорността за актуализацията на бюджета и вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците и бизнеса без пари. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси.

Държавният глава посочи, че в момента на дневен ред е не толкова определянето на датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от ангажиментите си към обществото, предаде прессекретариатът му. 

Радев допълни, че освен актуализацията на държавния бюджет и важни за приемане законопроекти, от значение е и одобряването на Националния план за възстановяване и устойчивост. 

"Едно нещо се пропуска, а то е много важно – Народното събрание отказа да вземе каквото и да е било отношение по Плана за възстановяване и устойчивост. Това не е добър сигнал към българските граждани", посочи държавният глава.

В отговор на въпрос за датата на разпускане на парламента и насрочване на нови избори президентът Румен Радев посочи, че издаването на указите зависи как народните представители ще организират своята работа така, че да изпълнят поне най-важната част от задачите си. Попитан дали изборите ще са съчетани 2 в 1, държавният глава посочи, че ще търси рационален баланс. 

"Неведнъж съм заявявал, че смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между отделните институции. Този вариант не е в интерес и на президентската институция, но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разходи на средства, и най-вече на време. Така че търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена", заяви Румен Радев.

Реакциите на депутатите не закъсняха. 

"Въпреки че и в тази седмица може би могат да бъдат приети някои закони, които са важни. Избори 2 в 1 са най-добрия вариант, защото се са най-евтини, а и е хубаво да има висока избирателна активност", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

"Г-н Радев се превръща в рецидивист по отношение на изискванията си и не следва конституционните процедури", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"От два дни се моля да задържим мандата, за да решим важни въпроси, уж за вас. Видяхме вчера и днес какво се случва и какви въпроси се обсъждат", каза Корнелия Нинова от БСП.

"Има важни въпроси, които трябва да бъдат решени от НС, аз разбирам загрижеността на президента и разпускането му трябва да се съобрази с важните законопроекти", заяви Атанас Атанасов от ДБ.

"След като не се намери носител на мандат с характер, смелост и загриженост за хората и върховенството на правото се налага президентът да прояви тази отговорност", коментира Мая Манолова. 

Румен Радев не сподели и дали би подкрепил нов политически проект на свои служебни министри, но заяви, че те са изпълнили задачата си – да покажат, че е възможен нов модел на управление, надхвърлящ "антагонизма между партиите". 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Радев да се стяга в кръста Сигнализирай за неуместен коментар